Článek
Postup
01.
Připravte si suroviny. Kuliček můžete udělat rovnou dvojnásobek a půlku jich zamrazit – skvělé jsou i s rajčatovou omáčkou. Cuket jsem dala celkem 1,2 kg a namíchala žluté i zelené.
02.
Pokud máte mlýnek na maso, kuře (prsa či vykostěná stehna) si namelte sami. Bylinky můžete dát i čerstvé, hodí se bazalka, oregano, máta, petržel nebo jejich mix.
03.
Maso propracujte s vajíčkem, sýrem (může být i jiný tvrdý), bylinkami, citronovou kůrou (jen její žlutou částí!), malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Kdyby byla směs moc řídká, přidejte hrst strouhanky nebo nechte 20 minut odležet v lednici – mezitím se klidně pusťte do omáčky. Pak tvarujte kuličky, které buď smažte na pánvi na oleji (tak jsou chutnější), nebo olejem jen pokapejte a při 190 °C pečte asi 15 minut v troubě (tak jsou zdravější). Kuře je světlé, proto dobře hlídejte, abyste ho nepřesušili!
04.
Omyté neloupané cukety buď nastrouhejte nebo pokrájejte na čtvrtkolečka (pak můžete omáčku trochu pomixovat).
05.
Ve velké pánvi nechte pár vteřin na oleji rozvonět nasekaný česnek a chilli, přidejte cuketu a ještě asi 7 minut restujte. Zalijte vínem, zvyšte plamen, osolte a vařte asi 15 minut do zhoustnutí.
06.
Špagety uvařte v hodně osolené vodě, ale ne úplně doměkka – dojdou v omáčce. Do té vmíchejte smetanu, sýr, pořádnou dávku čerstvě mletého pepře, slité těstoviny a kuličky. Nechte ještě chvíli prohřát a jakmile jsou těstoviny tak akorát, podávejte.
07.
Přidat můžete další sýr nebo čerstvou bazalku.
Jak máte špagety nejradši vy? Se světlou omáčkou typu carbonara, bazalkovým pestem nebo spíš rajčatovou boloňskou?