Článek
Postup
01.
Maso (můžete dát i králičí nebo kuřecí) spolu s fenyklem zprudka restujte na troše oleje, špachtlí ho přitom rozdělávejte na malé kousky. Když se maso zatáhne, přidejte najemno pokrájenou velkou cibuli, 2 mrkve a 4 řapíky celeru a restujte dalších asi 15 minut, až začne zelenina karamelizovat.
02.
Přidejte nasekaný česnek, lžičku soli a bylinky, já dala po lžičce tymiánu a rozmarýnu, ale hodí se i jiné, třeba provensálská směs. Přilijte 250 ml vína a nechte ho odpařit. Nakonec vmíchejte mléko a za občasného míchání omáčku vařte, až hezky zhoustne a většina tekutiny se odpaří.
03.
Dochuťte pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a vmíchejte 350 až 400 g (v suchém stavu) uvařených těstovin.
04.
Podávejte se strouhaným sýrem (Gran Moravia, Grana Padano, Parmigiano Reggiano) a případně chilli olejíčkem. Ten snadno připravíte zahřátím chilli vloček v olivovém oleji.
Tip: Omáčku dolaďte nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu nebo čerstvou petrželkou.
S čím máte těstoviny nejraději? Zapečené se sýrem a česnekem, s rajčaty a italskou klobásou nebo carbonara?