Hlavní obsah
3,3
(100)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Červená omáčka na špagety je sice klasika, ale její bledší sestřička z mléka, bílého vína a mletého vepřového si s ní na chuti v ničem nezadá. Tato kombinace zní možná neobvykle, ale dejte jí šanci! Chutí trochu připomíná smetanovou omáčku, ale není v ní ani kapka.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 500 g vepřového mletého masa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 4 řapíky řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička fenyklu
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 hrnek bílého vína
  • 2 hrnky plnotučného mléka
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Maso (můžete dát i králičí nebo kuřecí) spolu s fenyklem zprudka restujte na troše oleje, špachtlí ho přitom rozdělávejte na malé kousky. Když se maso zatáhne, přidejte najemno pokrájenou velkou cibuli, 2 mrkve a 4 řapíky celeru a restujte dalších asi 15 minut, až začne zelenina karamelizovat.

Foto: Autorka

Kromě sýru můžete přidat ještě sušené chilli macerované v olivovém olejiFoto: Autorka

02.

Přidejte nasekaný česnek, lžičku soli a bylinky, já dala po lžičce tymiánu a rozmarýnu, ale hodí se i jiné, třeba provensálská směs. Přilijte 250 ml vína a nechte ho odpařit. Nakonec vmíchejte mléko a za občasného míchání omáčku vařte, až hezky zhoustne a většina tekutiny se odpaří.

03.

Dochuťte pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a vmíchejte 350 až 400 g (v suchém stavu) uvařených těstovin. 

Foto: Autorka

Omáčka má pikantní, ale přitom jemnou chuť díky bílému vínu a mlékuFoto: Autorka

04.

Podávejte se strouhaným sýrem (Gran Moravia, Grana Padano, Parmigiano Reggiano) a případně chilli olejíčkem. Ten snadno připravíte zahřátím chilli vloček v olivovém oleji.

Foto: Autorka

Tuhle omáčku určitě nebudete vařit jen jednou, uvidíte!Foto: Autorka

Tip: Omáčku dolaďte nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu nebo čerstvou petrželkou.

Načítám