Hlavní obsah
2,6
(86)
Foto: Coca‑Cola: Spolu chutná nejlépe

Foto: Coca‑Cola: Spolu chutná nejlépe

Tatarák na křupavé topince s domácí žloutkovou majonézou a svěží naloženou cibulkou potěší každého masožrouta, ale dnes nepřijdou zkrátka ani vegetariáni! V souboji tataráků se utká tradiční varianta ze svíčkové s lehčím tataráčkem z červené řepy a domácí tatarky. Který bude váš favorit?

30 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 misky
Na nakládanou cibuli
  • 200 ml červeného vinného octa
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 2 ks červené cibule
Na domácí majonézu
  • 3 ks žloutků
  • 500 ml slunečnicového oleje
  • 1 ks citronu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3 ks kyselých okurek
  • 2 ks šalotky
  • 1 lžíce kaparů
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
Na hovězí tatarák
  • 200 g hovězí svíčkové
  • 1 hrst čerstvé pažitky
Na řepný tatarák
  • 200 g červené řepy
  • 1 hrst listové petržele
  • 1/4 lžičky tabaska
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte cibuli. Ocet svařte s vodou, přidejte hořčičná semínka, bobkový list, cukr a trochu soli a pepře. Do horkého nálevu dejte nasekanou cibuli a nechte vychladnout.

02.

Na majonézu vyšlehejte žloutky se lžičkou hořčice a po kapkách přidávejte slunečnicový olej. Majonéza se pomalu začne tvořit a bude houstnout s přibývajícím olejem. Jakmile bude dost hustá (olej tak nejspíš nespotřebujete zdaleka celý), přidejte citronovou šťávu – ta ji okyselí a naředí. Přidejte stroužek utřeného česneku se solí a dochuťte dalším citronem, solí a pepřem. Případně trochu zašvindlujte a udělejte tuhle domácí majonézu, co vám nezabere ani 2 minuty.

03.

Část nebo celou majonézu pak smíchejte s nasekanou šalotkou, okurkami a kapary a rozdělte do dvou misek.

Foto: Coca‑Cola: Spolu chutná nejlépe

Verdikt? My si dáme tataráky rádi oba, hovězí i řepový!Foto: Coca‑Cola: Spolu chutná nejlépe

04.

Hovězí svíčkovou očistěte, pokrájejte na drobné kousky, dejte do jedné z misek, přidejte nasekanou pažitku a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

05.

Řepu také pokrájejte nadrobno, k té kromě majonézy dejte petrželku a trochu tabasca a opět dolaďte solí a pepřem. Tatarák v obou variantách podávejte na opečeném chlebu s nakládanou červenou cibulí.

Recept připravil kuchař Marek Pavala v rámci kampaně Spolu chutná nejlépe.

Zkoušeli jste už lososový tatarákvegetariánský tatarák z lilku nebo zůstanete raději u klasiky?

Načítám