Článek
Postup
01.
Nejprve si připravte cibuli. Ocet svařte s vodou, přidejte hořčičná semínka, bobkový list, cukr a trochu soli a pepře. Do horkého nálevu dejte nasekanou cibuli a nechte vychladnout.
02.
Na majonézu vyšlehejte žloutky se lžičkou hořčice a po kapkách přidávejte slunečnicový olej. Majonéza se pomalu začne tvořit a bude houstnout s přibývajícím olejem. Jakmile bude dost hustá (olej tak nejspíš nespotřebujete zdaleka celý), přidejte citronovou šťávu – ta ji okyselí a naředí. Přidejte stroužek utřeného česneku se solí a dochuťte dalším citronem, solí a pepřem. Případně trochu zašvindlujte a udělejte tuhle domácí majonézu, co vám nezabere ani 2 minuty.
03.
Část nebo celou majonézu pak smíchejte s nasekanou šalotkou, okurkami a kapary a rozdělte do dvou misek.
04.
Hovězí svíčkovou očistěte, pokrájejte na drobné kousky, dejte do jedné z misek, přidejte nasekanou pažitku a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
05.
Řepu také pokrájejte nadrobno, k té kromě majonézy dejte petrželku a trochu tabasca a opět dolaďte solí a pepřem. Tatarák v obou variantách podávejte na opečeném chlebu s nakládanou červenou cibulí.
Recept připravil kuchař Marek Pavala v rámci kampaně Spolu chutná nejlépe.
Zkoušeli jste už lososový tatarák a vegetariánský tatarák z lilku nebo zůstanete raději u klasiky?