Článek
Výhodou těchto tří dobrot je i to, že si je můžete dát klidně jako lehkou večeři, která vám v letních vedrech nepřitíží. Vyzkoušejte salát s pečenými bramborami od Jany Finferlové, s ananasem a kuřecím masem od Magdy Krajmerové a skvělý těstovinový salát od Lucky Müllerové!
Janin salát z pečených brambor
Na 2 porce potřebujete: 4 velké nové brambory, 2 jarní cibulky, 2 velké hrsti hrachových lusků, sůl, pepř, podle chuti cherry rajčátka, 1/2 ledového salátu. Na zálivku si nachystejte 150 ml zakysané smetany, 3 lžíce majonézy, 2 lžičky dijonské hořčice, šťávu z 1/2 citronu a pepř.
Postup: „Nové brambory očistěte kartáčkem (neloupejte je), nakrájejte je na čtvrtky a zlehka osolte. Vyrovnejte je na plech, pokapejte olivovým olejem a asi 25 minut pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Každá trouba ale peče jinak, tak si je radši hlídejte! Já jsem k bramborám přidala ještě snítku rozmarýnu, aby byly voňavější.
Než se brambory upečou, připravte si zálivku. Jednoduše smíchejte zakysanou smetanu s dvěma lžičkami dijonské hořčice, třemi lžícemi majonézy, přidejte citronovou šťávu a pepř. Upečené brambory promíchejte se zálivkou a nechte zchladnout. Nakonec přidejte hrášek vyloupaný z lusků, pokrájenou jarní cibulku i s natí, na poloviny pokrájená cherry rajčátka a nakrájený ledový salát. Je to skvělé!“
Lucčin vrtulový salát
Na 6 porcí potřebujete: balení (500 g) těstovin ve tvaru vrtulek, tři papriky, dvě salátové okurky, šest velkých rajčat, podle chuti česnek, sůl a pepř. Jako zálivka poslouží zhruba 150 ml bílého jogurtu a 150 ml majonézy.
Postup: „V osolené vodě uvařte těstoviny, slijte je a nechte vychladnout. Zeleninu nakrájejte nadrobno a přidejte k těstovinám. Podle potřeby přidejte bílý jogurt a majonézu, doporučuji v poměru 1 : 1. Co se týče množství, řiďte se citem, každý má zálivky radši jiné množství. Těstoviny a zelenina by v jogurtu a majonéze neměly plavat, ale jen by je to mělo tak příjemně spojit a zvláčnit. Poté podle chuti osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek. Salát podávejte vychlazený z lednice. Skvělý je samotný, ale dobře poslouží i ke grilovanému masu, klasickým řízkům nebo sekané.“
Magdin salát s kuřecím masem a ananasem
Na 2 porce potřebujete: 2 menší kuřecí prsní řízky (asi 200 g), 1/2 čínského zelí, 1/2 pórku, 100 g kompotovaného ananasu, sůl, 70 ml bílého jogurtu a 70 ml majonézy, olej na orestování masa.
Postup: „Kuřecí maso osolte, nakrájejte na menší ‚řízečky‘ a orestujte na troše oleje. Čínské zelí nakrájejte na nudličky, pórek na drobná kolečka a oboje smíchejte s kostkami ananasu a kuřecím masem. Na závěr salát zalijte dresinkem a ještě jednou promíchejte. Kdo má rád ananas s masem, tomuhle určitě neodolá!“
Pokud byste i uprostřed léta dostali chuť na bramborový salát, tři jeho různé variace (včetně těch bez majonézy nebo s olivami) najdete v článku Souboj receptů: Bramborové saláty. Ochutnejte také skvělý salát s chřestem nebo výborný salát s grilovanými rajčaty.
Jaké saláty k masu (a nejen k němu) děláte vy? Recepty můžete vkládat do sekce Vaše recepty!