Článek
S editorkou Janou jsme se rozhodly pro vegetariánské pomazánky, které snadno připravíte z několika málo surovin, a přitom skvěle chutnají. Díky základu z hrášku a řepy jsou směsi navíc krásně barevné a česnek jim zase dodá na pikantnosti, takže jím pak ani není třeba topinky potírat.
Janina řepová s kozím sýrem
Potřebujete: 1 středně velkou řepu, 1 menší cibuli, olej na smažení, 125 g kozího sýra měkkého typu, 1 stroužek česneku, sůl, pepř
Postup: Řepu povařte ve vodě asi 10 minut. Vychladlou oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte k ní nadrobno nakrájenou a osmaženou cibulku. Vmíchejte sůl a pepř podle chuti a prolisovaný česnek. Nakonec do pomazánky přidejte kozí sýr.
Katčina hrášková s mátou a balkánským sýrem
Potřebujete: 250 g mrazeného hrášku, 100 g balkánského sýra, hrst čerstvé máty, 2 stroužky česneku, šťávu z půlky citronu, 3 lžíce oleje, sůl, pepř
Postup: Hrášek nasypte do vroucí vody, po chvilce sceďte a propláchněte studenou vodou (zůstane tak krásně zelený). Přendejte ho do mixéru spolu s najemno nakrájenou mátou, prolisovaným česnekem, olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Rozmixujte na konzistenci pomazánky a nakonec vmíchejte nadrobený balkánský sýr.
Která z pomazánek by to vyhrála u vás?