Článek
Kuskus je báječný svou variabilitou. Můžete ho připravit jako přílohu, hlavní chod, salát, dezert nebo jím zahustit polévku. Dnešní dva tipy od Kamily a Grety jsou také originální a oba stojí za vyzkoušení. Pustíte se raději do sladkého kuskusu, který skvěle funguje jako výživná a zdravá snídaně, nebo dáte přednost lehce pikantnímu kuskusu s cizrnou? Zkuste oboje!
Kamilin kuskus s oříšky, brusinkami a hroznovým vínem
Na 1 porci potřebujete:50 g celozrnného kuskusu, trochu vroucí vody, kelímek bílého jogurtu, hrst chia semínek, hrst lískových oříšků, hrst sušených brusinek, hrst hroznového vína bez pecek, dvě lžíce javorového sirupu
Postup:Tenhle recept je na moji nejoblíbenější snídani, které jsem se ani po několikaleté skoro denní konzumaci nepřejedla :-).
Nasypte si do mističky kuskus a přelejte ho horkou vodou – kuskus by měl být celý pod vodou. Množství kuskusu je jen orientační – každý si musí vyzkoušet, kolik mu vyhovuje, navíc chlapi toho snědí výrazně víc! Nechte pět až deset minut odstát, až kuskus nasákne všechnu vodu a změkne, a pak lehce promíchejte.
Vmíchejte bílý jogurt, posypte chia semínky a pak přidejte oříšky a ovoce – tohle je další bod, ve kterém si můžete recept upravit dle svých chutí. Já si kupuji směs lískových oříšků se sušenými brusinkami a mám ráda hroznové víno bez pecek. Použít ale můžete jakékoli oříšky i ovoce – já jsem párkrát použila mandarinky a také to bylo skvělé. Důležité je, abyste do jídla dostali oříšky jako zdroj kvalitních tuků a ovoce jako zdroj kvalitních sacharidů.
Nakonec promíchejte a oslaďte javorovým sirupem (použít můžete i med nebo sirup z agáve). Tahle snídaně je nejen moc dobrá, ale navíc má i ideální poměr živin, takže vás může hřát vědomí, že jste udělali něco pro své zdraví!
Kuskus s cizrnou a chorizem podle Grety
Na 2 porce potřebujete: 200 g kuskusu, 200 ml zeleninového vývaru, olivový olej, 200 g choriza, 1 červenou cibuli, 1 lžičku sladké papriky, 200 g konzervované cizrny, 50 g sýru balkánského typu, sůl a pepř, čerstvý tymián
Postup:Kuskus připravte podle návodu, jen vroucí vodu nahraďte zeleninovým vývarem. Na pánvi rozpalte olivový olej a uzeninu nakrájenou na plátky na něm opečte, dokud nezačne vonět. Pak ji vyjměte a dejte do misky stranou. Do výpeku přisypte červenou cibuli nakrájenou najemno a opečte ji dozlatova. Přimíchejte papriku, scezenou cizrnu a tymián nasekaný nahrubo. Do pánve vraťte uzeninu, přidejte nabobtnalý kuskus a sýr pokrájený na kostičky, zamíchejte, dochuťte solí a pepřem a podávejte ozdobené snítkou tymiánu.
Zkoušeli jste někdy kuskus nasladko? Napište nám vaše nejoblíbenější kuskusové recepty do diskuse pod článkem!