Článek
Se svým receptem na cheesecake „po česku“ se čtenářka Simona Kapitánová přihlásila do Souboje receptů bez váhání, pak už jen stačilo čekat, než budou maliny opravdu k mání. Popravdě, po ochutnání se vůbec nedivíme, že se chtěla o recept na tuhle dobrotu pochlubit. Čtěte dál a zjistěte, jak obstál tento cheesecake v souboji proti mým palačinkám!
Cheesecake s malinami
Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 250 g kakaových sušenek, 50 g másla, 500 g nesoleného smetanového termizovaného sýru (lučina, duko…), 70 g krupicového cukru, 3 vejce, 150 g malin plus pár kousků na ozdobení a 100 g bílé čokolády
Postup:Troubu zapněte na 170 stupňů. Sušenky pomocí mixéru nebo třeba paličky na maso rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou hmotou vyložte dno formy a důkladně ji udusejte. Smetanový sýr, cukr, vejce a na kousky nasekanou bílou čokoládu smíchejte dohromady, nakonec do směsi opatrně vmíchejte i maliny. Vše pak nalijte do formy na sušenky. Připravený koláč vložte do trouby a pozvolna pečte asi 45–50 minut.
Celozrnné palačinky se zakysanou smetanou a horkými malinami
Na 2–3 porce potřebujete: 500 ml mléka, 2 vejce, 50 g moučkového cukru, 100 g hladké mouky, 100 g celozrnné mouky (já jsem použila pšeničnou, použít ale můžete i třeba špaldovou), 400 g zakysané smetany, 300 g malin, rostlinný olej na smažení a podle chuti moučkový cukr na posypání
Postup:Nedávno jsem navštívila Český Krumlov a v jedné tamní kavárně ochutnala jednu z nejlepších palačinek svého života – se zakysankou a horkými malinami. Tohle prostě musíte vyzkoušet i vy!
Mléko, vejce, moučkový cukr a oba druhy mouky smíchejte v míse dohromady a těsto nechte asi 10 minut odležet. Normálně cukr do těsta nedávám, v tomto případě je ale na místě. Do misky si nalijte trochu oleje a před smažením každé palačinky jen mašlovačkou lehce vytřete nepřilnavou pánev, aby palačinky byly křupavější. 2/3 malin rozšťouchejte vidličkou na kaši, přidejte i zbývající a směs ohřejte v mikrovlnce. Hotovou palačinku potřete lžící zakysané smetany a lžící horkých malin, zabalte a během podávání mějte k dispozici moučkový cukr, ať si každý případně dosladí podle své chutě.
Jak maliny zpracováváte vy? Podělte se o své nápady v sekci Vaše recepty!