Článek
Receptů na guláš je nespočet a snad každá rodina má ten svůj. Někdo dělá výhradně hovězí, někdo nedá dopustit na zvěřinový nebo si neumí guláš představit bez knedlíků. Já a Renata jsme si pro vás dnes připravily naše oblíbené verze. Zkusíte je také?
Renatin guláš ze dvou druhů masa
Na 4 porce potřebujete: ¾ kg vepřového masa (krkovice), ¼ kg hovězího masa (kližka), 1 kg cibule, 2 lžíce polenty, 2 stroužky česneku, 2 lžíce červené papriky, 1 lžičku majoránky, 1 lžičku kmínu, sůl, pepř, 2 lžíce sádla, 1 litr vody nebo hovězího vývaru
Postup: Cibuli nakrájejte na kostičky a dejte na rozpálené sádlo. Když změkne, přidejte obě pokrájená masa na kostky, česnek na plátky a zasypte paprikou, kmínem a majoránkou. Zprudka osmahněte, aby se maso zatáhlo. Pak zalijte vodou nebo vývarem a vařte, dokud není maso měkké. Když máte hotovo, zahustěte polentou, kterou nejprve rozmíchejte v troše vody, nechte provařit a dochuťte solí a pepřem. Jako přílohu zvolte například chléb nebo houskové knedlíky.
Můj pikantní vepřový guláš
Na 4 porce potřebujete: 1 kg vepřové plece, ½ kg cibule, 4 lžíce červené papriky, 4 bobkové listy, 1 lžíci rajčatového pyré, 1 l hovězího vývaru, 3 chilli papričky, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje
Postup:Maso nakrájejte na kostky a nechte odpočinout. Cibuli nakrájejte najemno a dejte opékat na rozpálený olej. Nespěchejte na ni, čím déle ji necháte opékat, tím výraznější bude chuť i barva guláše. Když je cibulka hnědá, přisypte maso. To opečte ze všech stran a počkejte, až pustí tekutinu. V té maso nechte dusit, dokud se všechna nevyvaří. Kostky vepřového poprašte moukou, zasypte paprikou, přidejte bobkový list, nasekané chilli papričky, rajčatový protlak, důkladně promíchejte a zalijte hovězím vývarem. Asi hodinu nechte dusit, dokud maso nebude úplně křehké. Osolte a opepřete podle chuti. Podávat můžete s bramborovými noky, těstovinami či knedlíkem.
Jaký guláš děláte doma vy? A jaké přílohy k němu máte nejraději?