Článek
Vůně vánočního cukroví je jedna z nejkrásnějších, snad v každém totiž evokuje pohodu, harmonii a sváteční náladu. Druhů cukrovinek existuje nespočet a každá hospodyňka má své léty prověřené recepty na ty nejlepší rohlíčky, perníčky i linecké. Chcete trochu zaexperimentovat a zkusit něco nového? Jana a Michal upekli dobrůtky, které jsou trochu jiné než ty, na které jste zvyklí. Zkuste je také!
Rohlíčky s jablíčky podle Jany
Na 2 plechy potřebujete: ¼ kg hladké mouky, ½ kypřicího prášku do pečiva, 200 g másla, 1 polévkovou lžíci cukru krupice, 1 lžičku mleté skořice, 150 g nahrubo nastrouhaných oloupaných jablek, cukr moučka smíchaný s vanilkovým cukrem na obalování, pečicí papír
Postup: Do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem, přidejte cukr, skořici, jablka a nahrubo nastrouhané máslo. Uhněťte těsto, které nechejte aspoň 30 minut v chladničce odpočinout. Mezitím rozpalte troubu na 170 stupňů. Pak tvořte malé rohlíčky (nejlépe tak, že si vytvoříte váleček a z něj budete odkrajovat malé kousky těsta). Klaďte rohlíčky na pečicí papír dále od sebe, nabudou. Pečte asi 15 minut a ještě horké obalujte ve „vanilkovém“ cukru.
Michalovy sušenky s červenými ořechy
Na 3 plechy potřebujete:200 g červených vlašských ořechů, 150 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 100 g másla, 25 g cukru krupice, 25 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce mléka, pečicí papír
Postup: Padesát gramů ořechů nastrouhejte a přidejte je k ostatním surovinám. Rukama vypracujte pevné těsto, které nechte ideálně přes noc rozležet v lednici. Pak z něj oddělujte vždy část, v dlaních ji proměňte v kuličku a tu prsty mírně rozplácněte na plech s pečicím papírem. Do středu každého kousku umístěte polovinu červeného ořechu (jedná se o odrůdu, kterou se Michalovi letos podařilo získat od známé). Pečte na 180 stupňů, každý plech asi 12 minut.
Jaké netradiční cukroví se peče u vás doma?