Článek
Horké počasí si vyloženě žádá nějaký dobře vychlazený nepečený dezert a své o tom ví naše čtenářka Denisa Angyalová. Jestli máte rádi kombinaci jahod a kokosu, tak pro vás máme hned dva nápady, jak si připravit mls, který se druhého dne nedožije.
Kokosová panna cotta s jahodami od Denisy
Na 4 porce potřebujete: 250 ml smetany ke šlehání, 1 plechovku kokosového mléka, 6 plátků želatiny, podle chuti asi 3–4 lžíce cukru a 250 g jahod.
Postup:Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte je nabobtnat. Smetanu a kokosové mléko nalijte do kastrolku, přidejte cukr a zahřejte, směs se ale nesmí vařit. Pak do směsi vmíchejte změklé plátky želatiny a nechte je rozpustit, podle chuti můžete přidat i lžíci či dvě sypaného kokosu. Směs nalijte do skleniček, hrníčků nebo mističek. Boky skleniček můžete také vyložit nakrájenými jahodami, hotová panna cotta bude vypadat o to lépe! Naplněné sklenky uložte do lednice a nechte ideálně přes noc ztuhnout. Podávejte s čerstvými jahodami.
P. S.: Kokosová panna cotta je skvělá i s ananasem. Jak na ni, se dozvíte v tomto článku ze seriálu Sladké pečení s Dianou.
Nepečený cheesecake s jahodami a kokosem od Jany Ch.
Na formu velkou asi 30 x 30 cm potřebujete: 350 g ovesných sušenek, 150 g másla, 1 kelímek (200 g) mascarpone, 250 g cream cheese (Pic Frish, Philadelphia, Duko…), 1 plechovku kokosového mléka, 1 panáka bílého kokosového rumu, 1/2 hrnku cukru, 3 lžičky želatiny a 500 g jahod.
Postup: Sušenky nadrťte (mně se osvědčil váleček na maso a sušenky v utěrce, aby drobky nebyly všude), smíchejte s rozpuštěným máslem, udusejte na dno formy a vložte ztuhnout do lednice. V míse smíchejte mascarpone s cream cheese a kokosovým mlékem, toho si nechte asi 0,5 dl bokem na rozpuštění želatiny. Přidejte Malibu a cukr. Tu trošku mléka zahřejte, vložte do něj želatinu a metličkou rozmíchejte. Pak ji za stálého míchání přes sítko přelijte do směsi v míse, vše důkladně promíchejte a nalijte na sušenkové dno. Dezert nechte asi 30 minut v lednici tuhnout, a pak jeho povrch poklaďte polovinami jahod – pokud byste je pokládali hned, propadly by se na dno a nebyly by krásné na pohled :-). Pak dezert nechte dotuhnout v lednici ideálně přes noc.
Líbí se vám dnešní recepty? A jaký nepečený dezert je váš nejoblíbenější?