Článek
V dnešním souboji jsem bojovala já proti Renatě, která vytasila silné zbraně v podobě tradičních kynutých koláčů s borůvkami, které byly jednoduše skvělé. Já jsem naopak zvolila trochu neobvyklou úpravu lesního ovoce a připravila jsem hovězí maso na ostružinách, které překvapivě zachutnalo i odpůrcům masa na sladko. Vyzkoušíte dnešní recepty? Začnete hned dnes!
Kynuté borůvkové koláče se žmolenkou a tvarohem
Na 15 koláčů potřebujete: 6 hrnků hladké mouky, 1 hrnek rozpuštěného másla, 2 hrnky mléka, 1/2 hrnku cukru, kostku droždí, špetku soli, 2 vejce
Na žmolenku: 3 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce moučkového cukru, 3 až 4 lžíce rozpuštěného másla
Tvarohová náplň: 250 g tvarohu ve vaničce, 1 vejce, čtvrt hrnku cukru moučka, jeden sáček vanilkového cukru, 500 g borůvek
Postup: Odeberte trochu mléka a cukru a spolu s droždím dejte do hrnečku na teplé místo, aby vznikl kvásek. Do mísy mezitím dejte mouku, do které vmíchejte špetku soli s cukr. Když kvásek nakyne, udělejte do mouky důlek, do kterého vylejete mléko, tuk, kvásek a vajíčka. Nejprve smíchejte vše vařečkou, pak vše zpracujte rukama tak, aby se těsto nelepilo. Nechejte ho kynout na teplém místě a pod utěrkou asi 30 minut. Zatím, co těsto kyne, připravte si žmolenku a tvarohovou náplň. Obojí připravíte jednoduše – smícháním všech zmíněných ingrediencí, vynecháte jen borůvky.
Vykynuté těsto promíchejte vařečkou a vytvarujte z něj váleček, ze kterého pak vykrájejte stejnoměrně kousky – z uvedeného množství je to zhruba 15 koláčků.
V ruce si z jednotlivých kousků vytvarujte bochánek, do kterého udělejte prsty důlek a vyplňte ho tvarohovou náplní. Dejte na ni trochu borůvek a zasypte žmolenkou. Pečte v troubě na 170 stupňů, dokud nebudou kraje krásně zlatavé – podle velikosti 30–40 minut. Asi deset minut před koncem pečení ještě lehce posypte zbylými borůvkami.
Hovězí maso na ostružinách
Na 4 porce potřebujete:500 g hovězího zadního, 150 g ostružin, 2 lžíce ostružinového džemu (můžete použít i džem s lesním ovocem), 6 šalotek, 250 ml kvalitního červeného vína, 200 ml hovězího vývaru, sůl, pepř, trochu oleje na smažení, lžíce cukru
Postup: Hovězí maso nakrájejte na stejně velké kostky, osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olej, kostky na něm ze všech stran zprudka opečte a dejte je stranou do hrnce nebo pekáče s víkem. Do stejné pánve přilejte trochu oleje a opékejte šalotky nakrájené na čtvrtky. Když zesklovatí, zasypte je cukrem a promíchejte, aby byly všechny trochu obalené, a přidejte je k masu. Pak maso zalejte vínem a horkým vývarem, přidejte ¾ ostružin a džem.
Celý pekáč dejte do trouby pečte asi 2 hodiny na 170 °C. Když máte dopečeno, přisypte zbylé ostružiny, podle chuti přidejte sůl, pepř nebo víno a pečte ještě půl hodiny. Podávejte s bramborovou kaší nebo pečivem.
Jaké dobroty připravujete z lesního ovoce vy? Napište své tipy do diskuse nebo je přidejte do sekce Vaše recepty!