Článek
Naše fotografka Maruška i já na trzích nakupujeme rády – milujeme vůni čerstvé zeleniny, klábosení s trhovci i atmosféru, kterou dobré trhy mají. Při vaření jsme se pustily do receptů z naší oblíbené kuchařky Hany Michopulu Recepty z farmářského trhu (II. díl – Jaro a léto), a ta nás ani tentokrát nezklamala.
Salát z nových brambor a chřestu od Marušky
Na 4 porce potřebujete:750 g drobných nových brambor (vydrhnutých, větší rozpulte), 50 g polníčku nebo baby špenátu, 1 svazek zeleného chřestu (zbavený tuhých konců, nakrájený na špalíky), 1 svazek ředkviček (nakrájený na kolečka), sůl a pepř podle chuti
Na zálivku:100 ml panenského olivového oleje, 1 jarní cibulku (nadrobno nasekanou), 1 malý utřený stroužek česneku, 3 lžíce bílého vinného octa, 1 lžičku dijonské hořčice
Postup: 1. Brambory vařte ve vroucí osolené vodě doměkka asi 10–15 minut a slijte. Chřest uvařte v páře doměkka (4–7 minut, podle tloušťky výhonků). Přísady na zálivku vložte do sklenice se šroubovacím víčkem a důkladně protřepejte.
2. Brambory smíchejte zatepla s chřestem a zálivkou. Podle chuti osolte a opepřete. Posypte polníčkem či baby špenátem a ředkvičkami. Můžete jíst ještě teplé nebo nechat zchladnout.
Maruščin bonus v podobě okurkové limonády
Na 1 litr potřebujete: 2 okurky (čím tlustější, tím lepší), hrst lístků máty, podle chuti 1–2 limety a 1–2 lžíce třtinového cukru
Postup: Okurková limonáda v horkých dnech perfektně osvěží, a nemějte strach, že by vám nechutnala! Okurky rozkrojte na poloviny a vydlabejte z nich semínka. Semínka vhoďte do džbánu a zbytek můžete protentokrát klidně sníst. K semínkům přidejte mátu, cukr a šťávu a kůru z poloviny limetky. Vše podrťte dohromady, přidejte druhou polovinu limety (a případně i o něco víc) nakrájenou na kolečka, zalijte studenou vodou (přidat můžete i pár kostek ledu). Vše promíchejte, případně ještě dchuťte limetkovou šťávou nebo cukrem, a je hotovo.
Mrkev s hráškem a kuřetem z jednoho hrnce od Jany Ch.
Na 4 porce potřebujete: 1 kg mrkve (nakrájené na polokolečka), 500 g kuřecích prsou (nakrájených na nudličky), 500 g brambor (nakrájených na měsíčky), 150 g hrášku, 100 g másla, 40 g mouky, 1 lžičku soli a čerstvě mletý pepř
Postup:Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, poté vsypte mouku a na středním ohni připravte světle zlatou jíšku. Zalijte litrem studené vody a hned rozmíchejte. Přidejte mrkev a brambory, dolijte vodou, aby byla zelenina těsně ponořená (ne víc!) a vařte do změknutí. Když je zelenina téměř měkká, ale ještě ne zcela, přidejte kuřecí maso, rozmíchejte a provařte 3–4 minuty. Vypněte oheň a nechte pár minutek dojít. Osolte a opepřete.
Můj tip: „Ke kuchařkám Hany Michopulu obvykle nemám jedinou výtku, tentokrát jsem ale recept trochu obměnila. Na trhu jsem místo kuřecích prsou koupila asi kilogramový kuřecí skelet, na kterém byla ještě spousta masa na křídlech, podél páteře i zbytky z prsou. Ze skeletu jsem nejdřív udělala pomalým táhnutím (asi 1,5 hodiny) vývar, který jsem používala místo vody, místo kuřecích prsou jsem do hrnce dala obrané maso. A bylo ho dost i na čtyři porce! Jídlo navíc dostalo plnější chuť.“
Co vy? Nakupujete na farmářských trzích?