Článek
Samozřejmě, že klasický rebarborový koláč je skvělý, ale už je na čase vyzkoušet z těchto výborných stvolů taky něco jiného. Rebarbora je v obchodech jen chvíli a třeba u nás doma se z ní peče snad každý týden, abychom si ji pořádně užili. A věřte tomu, že oba dnešní recepty mají něco do sebe!
Rebarborové čatní od Renaty
Potřebujete (na asi 700 ml čatní):500 g rebarbory, 150 g sušených meruněk, 1 velkou cibuli, 300 ml jablečného octa, asi 50 g třtinového cukru, sůl a pepř.
Postup:Rebarboru dobře oloupejte a nakrájejte na tenoučké plátky. Sušené meruňky pokrájejte na kousky a cibuli najemno. Vše dejte do hrnce, přidejte cukr, sůl, pepř a zalijte octem. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte tak dlouho, až vše změkne a zredukuje se do konzistence hustého džemu. Dochucujte podle chuti – můžete přidat víc octa, cukru, ale i soli nebo pepře. Čatní můžete podávat hned nebo ho zavařit do sklenic a postupně dávkovat během grilovacích večírků po celé léto. Jako grilovací omáčka ke kuřecímu nebo vepřovému masu je totiž skvělé!
Třená buchta s rebarborou od Jany Ch.
Na formu o průměru 24 cm potřebujete:4 tenké stonky rebarbory, 4 lžíce třtinového cukru, 125 ml vody, 150 g cukru krupice, 150 g hladké mouky, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 150 g měkkého másla na těsto a asi 50 g másla na rebarboru, 4 vejce a 3/4 prášku do pečiva; na glazé 0,5–1 dl bílého portského nebo jiného výraznějšího sladkého bílého vína, 1 lžíci třtinového cukru; tuk a hrubou mouku na formu a moučkový cukr na posypání.
Postup: Máslo a vejce vyndejte z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Rebarboře skrojte konce, oloupejte ji a tři stonky nakrájejte na malé kousky. Ty vložte do hluboké pánve, přidejte 3 lžíce třtinového cukru a 125 ml vody a na mírném ohni vařte asi 15 minut. Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia a pusťte se do těsta.
Měkké máslo vyšlehejte s cukrem krupice do pěny. Pak postupně jedno po druhém přidávejte vejce. Smíchejte oba druhy mouky (nebo použijte 250 g obyčejné, namíchaná je ale lepší!) s práškem do pečiva a všlehejte je do máslovo-vaječné pěny. Rebarboru, která se mezitím skoro rozvařila, sceďte (tekutinu nevylévat, ale schovat!), nechte chvíli vychladnout a mezitím oloupejte a nakrájejte čtvrtý stonek na asi 1,5 cm dlouhé kousky. V rendlíčku rozpusťte asi 50 g másla, přidejte lžíci třtinového cukru a pokrájenou rebarboru zprudka orestujte. Obě rebarbory vmíchejte do těsta, a to nalijte do vymazané a vysypané formy. Připravený koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.
Scezenou tekutinu z rebarbory nalijte zpět do pánve, přidejte víno a lžíci třtinového cukru. Pánev dejte na mírný plamen a asi 10 minut vařte, dokud tekutina nezačne sirupovatět. Glazé bude hotové dřív, než stihnete uklidit kuchyni! Upečený koláč pocákejte pomocí lžíce glazé a nechte vychladnout. Před podáváním ještě zlehka pocukrujte :-).
Který recept se vám líbí víc? O ten svůj se můžete podělit v sekci Vaše recepty!