Článek
Milujete snadné a rychle hotové moučníky, které budou chutnat i tomu nejzmlsanějšímu jazýčku? Vyzkoušejte tvarohové variace! Když do moučníku přidáte tvaroh, máte jistotu, že bude krásně vláčný. Kombinovat ho můžete s kakaem, ovocem i ořechy. A protože máme v redakci tvarohové moučníky také moc rádi, rozhodli jsme zjistit, kdo umí ten nejlepší. V souboji se utkala Jana s Michalem a jen velice, velice těžko se rozhodovalo, kdo byl nakonec vítěz. Zachutná vám Janin tvarožník nebo Michalovy kakaové řezy?
Janin tvarožník
Sypká směs: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 kypřicí prášek
Mokrá směs:3 tvarohy, 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1 vanilkový cukr, hrst rozinek
Do celého:½ hrnku mléka, 200 g másla.

Tento křehký moučník si zamilujete. Nejen, že je poměrně snadný, je navíc tak jemný, že se rozpadá na jazyku!Foto: Mona Martinů
Postup:Sypkou směs smíchejte v jedné míse, ve druhé směs mokrou. Do mokré směsi můžete přilít trochu mléka, aby vznikla konzistence řidšího jogurtu. Hluboký plech důkladně vymažte máslem. Nasypte rovnoměrně polovinu suché směsi do plechu. Na ni opatrně nalejte řídký tvaroh. Zasypejte rovnoměrně druhou polovinou suché směsi. Poklaďte tenkými plátky másla celý povrch – spotřebujete asi osminku másla. Dejte péct do trouby rozpálené na 170 stupňů asi na 35 minut, dokud povrch krásně nezezlátne. Krájejte vlažné.
Kakaové řezy s tvarohem podle Michala
Na 1 plech potřebujete:400 g hladké mouky, 6 lžic kakaa, 1 prášek do pečiva, 250 g másla, 150 g cukru moučka, 1 žloutek, 3 lžíce mléka. Na náplň: 500 g polotučného tvarohu, 150 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce změklého másla, 1 vanilkový pudinkový prášek, 3 vejce, pečicí papír.

Kakaovo-tvarohová klasika, které se nikdy nepřejíte. Vsaďte na jistotu!Foto: Mona Martinů
Postup:Do mísy nasypte mouku, přidejte zbytek surovin na těsto včetně změklého másla a rukama vypracujte těsto. Rozdělte ho na poloviny a každou zvlášť vyválejte přibližně do velikosti plechu. Ve druhé misce zase vyšlehejte společně všechny suroviny na náplň. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a pokryjte ho první vyválenou vrstvou. Následuje náplň, kterou zakryjte druhou vyválenou polovinou těsta. Pokud vám zbyly odřezky těsta, spojte je, nastrouhejte nahrubo a řezy kousky posypte. Pečte asi 35 minut.

Na čem servírovat vaše oblíbené moučníky? Zkusit můžete třeba skleněný tác, který je chráněn poklopem, a tak vám už nikdy dezerty neokorají, keramický etažér na drobné pamlsky nebo luxusní oválný podnos s rytým zdobením!Foto: archiv firem
Jaké tvarohové moučníky pečete doma? Který je váš nejoblíbenejší?