Článek
V redakci jsme dnes zkoušeli neotřelou kombinaci slaného sýra se sladko-kyselým ananasem, kterou ocení nejen vegetariáni, a slaninou ovoněný špíz s kuřetem, řepou a cuketou. Předem vám prozradím výsledek souboje – za zkoušku stojí určitě oboje!
Špízy s červenou řepou podle Jany
Na 8 špízů v délce asi 25 cm potřebujete: 2 větší kuřecí prsa, 100 g slaniny vcelku, 3 malé cibule (raději dávám šalotku), 1 větší červenou řepu, 2 malé cukety
Na marinádu: 4 lžíce rostlinného oleje, lžičku soli, polévkovou lžíci kari
Postup: Kuřecí prsa naložte hodinu předem do marinády. Potom sceďte do jiného talíře. Vše nakrájejte na tenčí malé plátky. Řepu a cuketku promíchejte ve zbytku scezené směsi. Střídavě pak vše napichujte na špízové jehly. Plátky přitlačte na sebe, princip je jen ten, že v sousedství masa a řepy by měla být slanina.
Opékejte na rozpáleném grilu (preferuji ten s poklicí) a průběžně otáčejte. Grilu špízy trvají asi 10 minut. Lze je opéct i v troubě na plechu s pečicím papírem, tam jim to trvá asi 25 minut při teplotě 200 stupňů. Náramně dobře se k nim hodí bramborová kaše, brambory, chléb…
Tip: Další tři originální recepty na špízy najdete tady!
Sýrové špízy s ananasem podle Renči
Potřebujete: sýr balkánského typu (méně tučný, aby se příliš neroztekl), čerstvý ananas, oblíbenou zeleninu (papriku, rajče, lilek), žampiony, rostlinný olej, provensálské koření, sůl
Postup: Zeleninu i ananas očistěte a nakrájejte na kousky o velikosti sousta. Na špejle střídavě napichujte zeleninu, žampiony, ananas a sýr. Potřete olejem se špetkou soli a provensálským kořením a pečte na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 stupních, až je zelenina měkká. Ještě lépe budou ale špízy chutnat z grilu!
Tip: Jako dezert vyzkoušejte čistě ovocné špízy s pikantní chilli-zázvorovou marinádou.
Vyzkoušíte při nejbližším grilování vegetariánskou sladko-slanou kombinaci, nebo raději maso a řepu?