Článek
Česká klasika, co nikdy nezklame – od tradiční třešňové po zdravější špaldovou, s bublaninou to prostě vždycky vyhrajete! Je totiž za chvilku hotová a použít můžete v podstatě jakékoli ovoce, co máte zrovna po ruce. Podívejte se na oblíbené recepty našich redaktorů a upečte si tento klasický letní koláč.
Lucčina bublanina s nádechem smetany
Na 1 menší pekáček potřebujete:6 vrchovatých lžic polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce cukru moučka, 3 lžíce rozpuštěného másla, 1 smetanu na šlehání (180 ml), 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, sůl, 125 g malin, 125 g borůvek, hrubá mouka
Postup: Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte sníh. V misce rozšlehejte žloutky se smetanou, cukrem moučka, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Ke vzniklé tekuté hmotě přidejte tři lžíce rozpuštěného másla a polovinu (tedy 3 lžíce) polohrubé mouky. K tomu přidejte sníh z bílků a zbytek mouky s práškem do pečiva. Vše pečlivě rozmíchejte, aby vzniklo hladké, nadýchané těsto.
Těsto nalejte do vymazaného a hrubou moukou vysypaného menšího pekáče (ne na plech, tolik těsta to není). Maliny a borůvky (ale může být jakékoli jiné ovoce) obalte v hrubé mouce a nasypte na těsto. Pečte na 180 stupňů do zlatova. Před podáváním pocukrujte.
Michalova jogurtová bublanina s čokoládou
Na 1 velký plech potřebujete:4 vejce, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 200 g bílého jogurtu, 200 ml oleje, 300 ml mléka, 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g jahod, 100 mléčné čokolády, cukr moučka
Postup: Vejce ušlehejte s oběma cukry do pěny a vmíchejte olej, jogurt, mléko i mouku s kypřicím práškem. Vlejte na plech vyložený pečicím papírem, poklaďte jahodami a kousky čokolády a pečte asi 35 minut při 180 stupních. Nenechte se zlákat rozpuštěnou čokoládou a počkejte, až bublanina alespoň trochu vychladne :-). Pak krájejte na kousky a pocukrované podávejte.
Také pečete bublaninu i z jiného ovoce, než jsou třešně? A co říkáte na smetanovou a čokoládovou verzi této klasiky?