Článek
První je luxusnější varianta oříškovo-třešňového raw dortu (raw neboli syrová strava znamená pokrm připravovaný při maximálně 42 stupních za účelem zachování maxima živin) bez cukru, který ocení i alergici – neobsahuje lepek ani laktózu a díky spoustě oříšků vám ho bude stačit malý kousek. Druhý dortík je smetanová rychlovka z piškotů, jahod a jogurtu, kterou ocení hlavně děti (a podle toho, jak rychle zmizel v naší redakci, i jejich rodiče).
Třešňový raw dort
Na dort o průměru 24 cm potřebujete: 2 hrnky den předem namočených mandlí, 1 hrnek datlí (pokud jsou suché, tak je alespoň na 2 hodiny namočte do vody), 3 hrnky den předem namočených kešu oříšků, 2,5 hrnku třešní (super jsou ale i jahody nebo borůvky), ½ hrnku agávového nebo javorového sirupu, ½ hrnku kokosového oleje, šťávu z půlky citronu
Postup: Scezené mandle rozmixujte s datlemi a natlačte na dno dortové formy s odnímatelným okrajem.
Dejte chladit do lednice a mezitím si připravte krém: scezené kešu rozmixujte dohladka, přidejte vypeckované třešně, sirup, kokosový tuk a citronovou šťávu a mixujte tak dlouho, až vám vznikne hladká hmota. Rozetřete ji na korpus a nechte několik hodin v ledničce zatuhnout. Okraje pak obtáhněte nožem namočeným do horké vody a sundejte formu.
Nepečený piškotový dort s jogurtem a jahodami
Na formu o průměru 22 cm potřebujete: 2 bílé jogurty, 2 zakysané smetany, 3 lžíce cukru moučka, 2 pytlíky piškotů, 1 smetanu na šlehání, ztužovač šlehačky (nemusí být, ale já používám), 500 g jahod (či jiného ovoce) + na další na ozdobu
Postup: V misce rozmíchejte jogurty, zakysané smetany a cukr. Dortovou formu vyložte vrstvou piškotů, na ně dejte polovinu jogurtové směsi, poklaďte pokrájenými jahodami. Celý postup zopakujte, nakonec dejte ještě jednu vrstvu piškotů.
Tyto poslední piškoty mírně pokropte vodou (do vody lze přidat citronovou nebo pomerančovou šťávu, nebo pokud používáte kompotované ovoce, šťávu z kompotu).
Nakonec ušlehejte smetanu a natřete ji na poslední piškotovou vrstvu. Celý dort nechte přes noc ztuhnout v lednici (když je nejhůř, stačí dvě tři hodinky) a před podáváním dozdobte ovocem.
Jaký je váš oblíbený nepečený dort?