Článek
V souboji dnes bojuje čtenářka Ilona (vidět jste ji mohli už v tomto soubojovém klání) a já. Ilona je soupeřka těžká – vaření je její velký koníček a nebojí se to ukázat. Pokud i vy rádi vaříte, přihlaste se do našeho Souboje receptů nebo do seriálu Chlap v kuchyni! Dnes jsme pro vás vařily naše oblíbená jídla z dovolené – Ilona připravila tradiční maďarskou tarhoňu, já chorvatské pljeskavice. Znáte tato jídla? Zkuste si je připravit podle našich receptů.
Tarhoňa s vepřovým masem od Ilony
Na 4 porce potřebujete: 400 g tarhoni, 4 plátky vepřového masa (nejlépe kýtu nebo kotlety), 1 lžíci oleje, grilovací koření, pepř, sůl
Na zelný salátek:čtvrtku hlávkového zelí, 2 mrkve, šťávu z 1 citronu, sůl a cukr podle chuti
Postup: Nejprve na pánvi na lžíci oleje opražte tarhoňu, až je dozlatova opražená, vsypte ji do vroucí vody (na 400 g je ideální 800 ml vody) a vařte, dokud se veškerá voda nevyvaří. Za tu dobu by měly těstoviny krásně změknout. Hotové těstoviny už neproplachujte, ztratily by charakteristickou opečenou chuť.
Mezitím na pánvi opečte okořeněné a osolené plátky masa. K tomuto pokrmu se dokonale hodí zelný salát – nastrouhejte zelí a mrkve najemno, promíchejte a dochuťte šťávou z citronu, solí a cukrem.
Pljeskavica s batáty a fazolkami podle Kláry
Na 4 porce potřebujete: 400 g hovězího mletého masa, 400 g vepřového mletého masa, 200 g balkánského sýru, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje
Postup: Pljeskavice, které se nejčastěji připravují v Chorvatsku a Srbsku, se správně dělají ze 4 druhů masa – k vepřovému a hovězímu se přidává telecí a jehněčí mleté, já jsem se ale rozhodla pro dostupnější verzi.
Vepřové a hovězí mleté maso smíchejte v misce, osolte a opepřete. Pozor, maso osolte opravdu jen zlehka, dostatek slané chuti mu dodá balkánský sýr! Navlhčenýma rukama vytvarujte z masa co nejtenčí oválné placky. Na půlku placky dejte čtvrtinu nadrobeného balkánského sýru, překlopte a okraje spojte, měly by vám vzniknout kapsy.
Grilovací pánev rozpalte a nasucho na ně dejte pljeskavice opéct z obou stran, dokud nezhnědnou. Pak oheň stáhněte a dopékejte nebo grilujte ještě asi 10 minut. V mističce smíchejte olej s česnekem a během grilování maso průběžně mašlovačkou důkladně potírejte.
Já jsem jako přílohu zvolila rozmačkané uvařené batáty a ogrilované fazolové lusky, pljeskavice ale chutnají skvěle i s chlebem, salátem nebo bramborami.
Jaké je vaše oblíbené jídlo z dovolené? A ochutnali jste na vašich cestách některý z dnešních pokrmů?