Článek
Dnešní recepty mají společné dvě věci – v obou je hromada česneku a k oběma patří pečivo. Jinak jsou ale úplně jiné! Sabinina lehká zeleninová bruschetta vás oslní svou jednoduchostí, svěžestí a dokonalou chuťovou vyvážeností, Renatina poctivá bůčková pomazánka zase výraznou chutí masa a celkem snadnou přípravou. Kterou z variant si vyberete vy?
Rajčatová bruschetta od Sabiny
Pro 4 osoby potřebujete: 4 velká a zralejší rajčata, 2 větší stroužky česneku, hrst čerstvé bazalky, sůl, 8 plátků světlého toastového chleba (kdo má rád, může jako já pro ozvláštnění přidat i sušená rajčata)
Postup: Toto velmi jednoduché jídlo se hodí jako lehká večeře nebo jako předkrm. Nejlepší je připravit si směs den dopředu, chutě se krásně spojí. Pokrájejte na malé kousky omytá rajčata, v misce je promíchejte s najemno nakrájeným česnekem, osolte a přidejte natrhané lístky bazalky (já pokrájela i sušená rajčata). Když máte směs hotovou, dejte ji alespoň na hodinu odpočinout do lednice. Poté si nasucho opečte na pánvi nebo v troubě toastový chléb a ještě teplý ho potřete rajčatovou směsí.
Bůčková pomazánka s česnekem
Na 1 menší zavařovací sklenici pomazánky potřebujete: 800 g vepřového boku prorostlého (s kostí), 2 paličky česneku, sůl, kmín, pečivo k podávání
Postup: Bůček důkladně prošpikujte česnekem, osolte, pokmínujte a dejte upéct. Při teplotě 200 °C asi hodinu, možná i hodinu a půl. Maso se musí rozsýpat. Až vystydne, oberte ho z kostí a nakrájejte na malé kousky. Rozmixujte na kašičku, ve které mohou být i větší kousky masa, podle chuti. Nakonec přidejte ještě dva stroužky propasírovaného česneku, dosolte a podávejte s čerstvým chlebem.
Jaké je vaše oblíbené česnekové jídlo? Používáte ho v kuchyni často?