Článek
Patříte mezi příznivce veganství? Pak samozřejmě vynechejte kysanou smetanu a použijte rostlinnou alternativu.
Postup
01.
Sójové kostky 10 minut povařte v zeleninovém vývaru s bobkovým listem, vymačkejte z nich co nejvíce tekutiny a do druhého dne (nebo alespoň na dvě hodiny) naložte do marinády ze soli, pepře, sladké papriky, lahůdkového droždí, nasekaného česneku, oleje a případně špetky chilli.
02.
Na omáčku najemno pokrájejte cibuli a pomalu ji restujte doměkka na oleji, přidejte marinované sójové kostky a ještě pár minut opékejte. Zasypejte moukou, pokud ji používáte (můžete ji i vynechat), a minutu restujte. Přidejte sladkou a podle chuti i pálivou papriku, promíchejte a ihned podlijte vodou tak, aby bylo vše ponořené. Osolte, deset minut povařte, přidejte scezené zelí a ještě pět minut prohřívejte. Dochuťte nálevem ze zelí, solí a čerstvě mletým pepřem. Zjemněte smetanou.
Tip: Podávejte s vločkovým knedlíkem nebo se semínkovým chlebem.
Tip: Pro lepší barvu přidejte na závěr lžíci rajčatového protlaku. Místo sójového masa můžete použít i seitan, který není třeba nakládat.