Článek
Jestli každý den zaháníte snídani jogurtem nebo jablkem, děláte chybu! První jídlo dne by mělo být vydatné a mělo by vám dát energii na celé dopoledne. Snídaně nastartuje organismus, urychlí metabolismus a rozhodně byste ji neměli zanedbávat! My jsme pro vás vybrali 4 recepty, které vás dokonale nasytí. Zvolíte dobrotu z Francie, po italsku, chutnou „Anglii", nebo dáte přednost lívancům?
Francouzský toast (Pain Perdu)
Na 10 toastů potřebujete:10 plátků bílého toastového chleba, 300 ml mléka, 2 vejce, 2 lžičky mleté skořice, 2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 balení vanilkového cukru, 50 g másla, moučkový cukr na obalení, hrst jahod a mátu na ozdobení
Postup: Tradiční francouzský toast, v originále Pain Perdu, je velice oblíbenou pochoutkou. Krásně voní po koření a přitom na jeho přípravě není nic těžkého.
V misce smíchejte mléko, vajíčka, cukr, skořici a muškátový oříšek. Na pánev dejte pozvolna rozpustit máslo. Jednotlivé plátky chleba namáčejte v mléčné směsi a opékejte na pánvi dozlatova. Osušte papírovou utěrkou, obalte v moučkovém cukru a podávejte s čerstvým ovocem a mátou.
Plněné pečivo po italsku
Na 6 kousků potřebujete: 6 kaiserek nebo malých baget, 6 vajec, 2 velká rajčata, 4 sušená rajčata, 100 g parmezánu, sůl, pepř, pár lístků čerstvé bazalky, čerstvá rajčata
Postup: Tyto pečené houstičky vás dokonale zasytí, a navíc vypadají na talíři skvostně! Troubu rozehřejte na 170 °C. Houstičkam odkrojte vršky (ty využijete jindy, třeba do strouhanky). Spodky vydlabejte je tak, aby z nich vznikly misky. Na dno nasypte nastrouhaný parmezán (nebo jiný italský sýr, třeba pecorino nebo mozzarellu), položte plátek čerstvého rajčete a vyklepněte celé vejce. Navrch nasypte nasekanou bazalku a sušená rajčata, osolte a opepřete. Dejte péct na 20 minut. Podávejte teplé s čerstvou zeleninou, my jsme přiložili pár rajčátek.
Kefírové lívance
Na 12 lívanců potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 250 ml kefíru, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vejce, 1 lžíci cukru moučka, 50 g másla
Na servírování: 250 g plnotučného tvarohu, 50 g hořké čokolády, 1 lžíci moučkového cukru, 2 banány
Postup: V misce smíchejte mouku, kefír, sodu, prášek do pečiva, vejce a cukr. Vypracujte hladké těsto. Pánev potřete trochou rozpuštěného másla a pomocí lžíce nebo malé naběračky tvořte lívance. Opékejte z každé strany dozlatova. Tvaroh smíchejte s cukrem a nastrouhanou čokoládou. Lívance přelejte tvarohovou směsí a doplňte nakrájeným banánem.
Pravá anglická snídaně
Na 4 porce potřebujete: 4 vejce, 8 vepřových klobásek nebo párků, 1 plechovku fazolí v rajčatové omáčce, 4 keříčky rajčat, 8 větších žampionů, 12 plátků anglické slaniny, 2 lžíce olivového oleje, 20 g másla, trocha chilli, sůl, pepř
Postup: Anglická snídaně je proslulá po celém světě a dnes je v podstatě neodmyslitelnou součástí hotelových snídaní. Něco vám to říká, ale nemůžete si vzpomenout, co všechno obsahuje? Inspirujte se!
Každá část snídaně se připravuje zvlášť, proto je lepší, používat dvě pánve zároveň. Na jedné rozehřejte olivový olej a dejte na něj opékat oloupané a nakrájené žampiony a celé keříky rajčat. Stačí asi 7 minut. Na druhé pánvi nechte rozpustit máslo, rozklepněte vajíčko a dělejte volská oka s tekutým žloutkem (pokud si troufnete, můžete volská oka nahradit ztraceným vejcem, postup najdete zde).
Troubu rozehřejte na 180 °C, na plech rozprostřete plátky anglické slaniny a nechte péct asi 10 minut. Fazole i s omáčkou dejte do hrnce, přidejte sůl, pepř a chilli a ohřejte. Klobásky opečte nasucho na pánvi (po chvíli pustí tuk, takže není potřeba olej nebo máslo). Vše naservírujte na talíř a podávejte s libovolným pečivem, výborný je opečený toast.
Co snídáte vy? Máte raději sladkou, nebo slanou snídani? Napište nám do diskuse!