Článek
Postup
01.
Kvasnice rozdrobte do mísy na větší kousky, smíchejte se lžící cukru a zalijte polovinou vlažného mléka. Pak je nechte asi 20 minut odpočinout na teplém místě.
02.
Mezitím všechno máslo nakrájejte na asi 1 cm silné plátky a rovnejte je těsně vedle sebe na potravinářskou fólii tak, aby vznikl obdélník velký asi 10 x 15 cm. Máslo přikryjte další vrstvou fólie, válečkem jednotlivé kousky sválejte k sobě a celý plát uložte do lednice.
03.
Do mísy nasypte mouku, zbytek cukru, sůl a uprostřed vytvořte rukou dolíček, do kterého vylijte „nakvašené“ kvasnice a zbytek mléka. Ze všeho vytvořte hladké těsto. Pokud se vám lepí, můžete jej posypat trochou mouky. Pak mísu zakryjte utěrkou a dejte asi na 1,5 až 2 hodiny kynout na teplé místo.
04.
Moukou si poprašte desku kuchyňské linky nebo vál a začněte zpracovávat vykynuté těsto. Z toho nejdřív promáčkáním vytlačte vzduch a pak z něj vyválejte obdélník tak velký, aby do něj šel zabalit plát z másla. To zbavte fólie, položte jej doprostřed a přeložte přes něj nejprve z jedné, pak z druhé strany těsto a opět rozválejte na obdélník. Ten přeložte znovu stejným způsobem.
05.
Takto připravené těsto zabalte do fólie, nechte půl hodiny v lednici odpočinout a zopakujte celý postup s překládáním. Celý postup (uložení do lednice, rozválení a přeložení) zopakujte ještě dvakrát a nakonec jej nechte v lednici odpočinout přes noc.
06.
Druhý den těsto rozdělte na tři kusy a ty rozválejte na dlouhý obdélník silný asi 0,5 cm, podle potřeby jej můžete podsypávat moukou. Obdélník rozkrájejte na trojúhelníky, které od nejdelší strany smotávejte do rohlíčků a pokládejte na plech vystlaný pečicím papírem.
07.
Nakonec croissanty potřete rozmašlovaným vajíčkem a při teplotě 190 stupňů Celsia pečte asi 15 minut. Horké croissanty podávejte s máslem a džemem.