Hlavní obsah
3,0
(7)
Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Máte rádi croissanty? Připravte si domácí a posnídejte jako ve Francii.

1 hod.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 porcí
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 170 g másla
  • 20 g droždí
  • 45 g cukru krystal
  • 150 ml mléka
  • 1 špetka soli
Na potření
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Kvasnice rozdrobte do mísy na větší kousky, smíchejte se lžící cukru a zalijte polovinou vlažného mléka. Pak je nechte asi 20 minut odpočinout na teplém místě.

02.

Mezitím všechno máslo nakrájejte na asi 1 cm silné plátky a rovnejte je těsně vedle sebe na potravinářskou fólii tak, aby vznikl obdélník velký asi 10 x 15 cm. Máslo přikryjte další vrstvou fólie, válečkem jednotlivé kousky sválejte k sobě a celý plát uložte do lednice.

03.

Do mísy nasypte mouku, zbytek cukru, sůl a uprostřed vytvořte rukou dolíček, do kterého vylijte „nakvašené“ kvasnice a zbytek mléka. Ze všeho vytvořte hladké těsto. Pokud se vám lepí, můžete jej posypat trochou mouky. Pak mísu zakryjte utěrkou a dejte asi na 1,5 až 2 hodiny kynout na teplé místo.

04.

Moukou si poprašte desku kuchyňské linky nebo vál a začněte zpracovávat vykynuté těsto. Z toho nejdřív promáčkáním vytlačte vzduch a pak z něj vyválejte obdélník tak velký, aby do něj šel zabalit plát z másla. To zbavte fólie, položte jej doprostřed a přeložte přes něj nejprve z jedné, pak z druhé strany těsto a opět rozválejte na obdélník. Ten přeložte znovu stejným způsobem.

05.

Takto připravené těsto zabalte do fólie, nechte půl hodiny v lednici odpočinout a zopakujte celý postup s překládáním. Celý postup (uložení do lednice, rozválení a přeložení) zopakujte ještě dvakrát a nakonec jej nechte v lednici odpočinout přes noc.

06.

Druhý den těsto rozdělte na tři kusy a ty rozválejte na dlouhý obdélník silný asi 0,5 cm, podle potřeby jej můžete podsypávat moukou. Obdélník rozkrájejte na trojúhelníky, které od nejdelší strany smotávejte do rohlíčků a pokládejte na plech vystlaný pečicím papírem.

07.

Nakonec croissanty potřete rozmašlovaným vajíčkem a při teplotě 190 stupňů Celsia pečte asi 15 minut. Horké croissanty podávejte s máslem a džemem.

Energetická hodnota celkem - 10 porcí
Energie10 274,2 kJ
Bílkoviny42,56 g
Tuky149,1 g
Sacharidy235,34 g
Sůl1,36 g
SAFA73,29 g
Vláknina8,7 g
Cukry55,85 g
Energetická hodnota na 1 porci
Energie1 027,42 kJ
Bílkoviny4,26 g
Tuky14,91 g
Sacharidy23,53 g
Sůl0,14 g
SAFA7,33 g
Vláknina0,87 g
Cukry5,58 g
Související témata:

Načítám