Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Do náplně použijte lesní borůvky - ty kanadské vám krém nikdy tak pěkně neobarví a neochutí.
02.
Borůvky asi 10 minut povařte s cukrem a šťávou i kůrou z poloviny citronu. Šťouchadlem nebo metličkou je během vaření trochu pomačkejte. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
03.
Sušenky rozmixujte najemno, přidejte sůl a rozpuštěné máslo a hmotu pomocí skleničky nebo dlaně pořádně natlačte do formy vyložené pečicím papírem. Korpus dejte do lednice, než si připravíte náplň.
04.
Žervé nebo čerstvý krémový sýr rozmixujte nebo prošlehejte s vanilkovým cukrem a borůvkami a pak do něj opatrně zapracujte dotuha ušlehanou smetanu.
05.
Náplň rozetřete na korpus a nechte do druhého dne v chladu ztuhnout.
06.
Aby se vám koláč lépe krájel, můžete ho před podáváním dát asi na 15 minut do mrazáku. Na závěr dozdobte dalším ovocem nebo třeba jedlými květy.
Tip: Množství cukru upravte podle sladkosti borůvek. Nezapomeňte, že i korpus je poměrně sladký. Pokud používáte sušenky bez náplně, přidejte na másle.
S borůvkami nebo jiným sezonním ovocem můžete upéct i piškotovou roládu s bílou čokoládou, nepečené řezy s tvarohem a smetanou nebo třeba křehký koláč ovoněný mátou. Co byste si dali nejraději? A jestliže vám nějaké zbyly, nezapomeňte je zavařit.