Článek
Postup
01.
Do mrazáku si dejte vychladit malý talířek na test hustoty. Omyté meruňky vypeckujte, nahrubo rozmixujte tak, aby v nich stále zůstaly kousky (nebo, jestli jste trpěliví, na jemno pokrájejte nožem) a dejte do hrnce s asi 150 ml vody. Přiveďte k varu a 5 minut povařte.
02.
Z cukru odeberte jednu lžíci, kterou smíchejte s Pektogelem (můžete použít i jiný želírovací přípravek s pektinem), vmíchejte směs k meruňkám a 1 minutu povařte. Přidejte zbylý cukr a vařte dalších 5 minut. Na vychlazeném talířku zkontrolujte, jestli je džem dostatečně hustý, a případně ještě chvíli vařte.
03.
Mezitím si saponátem vymyté skleničky i víčka vypláchněte vroucí vodou. Pracujte opatrně, abyste se nedotkli vnitřků a okrajů, a tím je nekontaminovali.
04.
Do džemu vmíchejte kyselinu citronovou, případně seberte z povrchu pěnu. Rozdělte ho do vyčištěných sklenic. Pořádně utáhněte víčka, skleničky obraťte dnem vzhůru a nechte je tak vychladnout. Meruňková zavařenina je naprosto božská na palačinky!
Tip: Pektogel i kyselinu citronovou koupíte v běžných potravinách i některých drogeriích.
Také se v létě v kuchyni činíte, abyste pak měli po celý rok zásobu domácích marmelád, bylinkových pest a kyselých okurek? Jestli nevíte, jak na to, inspirujte se našimi recepty na zavařování a nakládání.