Hlavní obsah
3,2
(75)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Ať už jdete na čundr s baťohem, vyrážíte na cesty autem nebo si prostě jen chcete ozvláštnit výlet vařením v přírodě (a že venku připravené jídlo chutná stokrát lépe než z jakékoli restaurace), nároky bývají podobné – aby byl výsledek chutný a výživný, suroviny se po cestě nezkazily a nebylo třeba je dlouho vařit. Vyzkoušejte kuskusový salát s tuňákem!

3 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Základ
  • 1 ks cibule
  • 1 plechovka tuňáka v oleji
  • 1 hrnek celozrnného kuskusu
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 1 lžička sušených bylinek
Můžete přidat
  • 2 lžíce tvrdého sýra
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks vejce
  • 15 ks oliv černých
  • 1 hrst kukuřice
Článek

Postup

01.

Kuskus sice stačí jen zalít vroucí vodou, ale s opečenou cibulkou bude podstatně lepší. Do ešusu proto slijte trochu oleje z tuňáka a opečte na něm měsíčky cibule. Zalijte 2 hrnky vody (velikost určete dle svého apetitu), přidejte kostičku bujonu (skvělý je třeba bio zeleninový), bylinky (provensálské, oregano atd.) a přiveďte k varu.

02.

Vmíchejte kuskus, přiklopte a nechte asi 10 minut nabobtnat. Načechrejte vidličkou, přidejte tuňáka a podávejte! Sůl by měla stačit ta v bujonu, ale vždycky je lepší s sebou vozit i malou solničku nebo sáček se solí.

Foto: Jakub Jurdič

A příště místo kuskusu uvařte třeba ovesnou kaši na slano!Foto: Jakub Jurdič

Tip

Podle velikosti svého zavazadla můžete přidat i další ingredience nebo na místě dokoupit třeba sýr. Nebojte se experimentovat i s kořením, do kuskusu je skvělé také chilli a čerstvě mletý pepř.

Kromě kuskusu  nebo polenty  jsou na cesty prima i co nejmenší těstoviny, které se nemusí moc dlouho vařit – aspoň si spolu s písmenky zavzpomínáte na dětství! 

Načítám