Článek
Postup
01.
Jablka oloupejte, rozpulte, odstraňte z nich jadřince a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Jestli máte mandolínu (struhadlo), neváhejte ji použít.
02.
Plát listového těsta rozložte a jablka na něj jako ve videu vyskládejte tak, aby se z větší části překrývala. Posypte je 2 lžícemi cukru smíchaného se skořicí a poklaďte kousíčky z poloviny připraveného másla. Pečte asi 35 minut při 200 °C dozlatova.
03.
Mezitím si v hrnci za občasného míchání svařte zbylý cukr s vodou na zlatavý karamel (kvůli vodě to chvilku trvá, ale nevytvoří se vám hrudky cukru), odstavte a vmíchejte sůl a máslo. Pokud by se směs nechtěla spojit, ještě chvilku ji zahřívejte. Kdyby byla moc tuhá, zřeďte ji trochou vody.
04.
Upečený koláč potřete připraveným karamelem (pokud by vám mezitím zatuhl, znovu ho snadno rozehřejete) a vraťte ještě na 5 až 10 minut do trouby zapéct.
Tip: Na tento nenápadný, ale chuťově naprosto dokonalý koláč mě kdysi upozornila báječná cukrářka a blogerka Lucie Dvořáková, která nedávno vydala vlastní kuchařku „Dorty Chez Lucie“. V ní najdete její léty prověřené recepty, včetně spousty triků a postupových rad pro zaručený výsledek.
Slaný karamel zní možná neobvykle, ale většina těch, kdo ochutnali, na něj už nedá dopustit. Zkoušeli jste ho?