Článek
Postup
01.
Lemon curd klidně použijte i kupovaný, ale jeho domácí příprava je mnohem snazší, než se zdá. Klasicky se dělá jen ze žloutků (jako v tomto receptu na citronový dort), ale jestli stejně jako já neradi vymýšlíte, jak potom upotřebit zbylé bílky, připravte ho z celých vajec – je stejně dobrý, a navíc trochu lehčí.
02.
Cukr, máslo a šťávu i kůru (ovšem jen její žlutou část, bílá je hořká) zahřívejte ve vodní lázni do rozpuštění másla, poté vmíchejte vejce a za stálého šlehání 10 až 15 minut zahřívejte, až získáte hustý krém.
03.
Jestli chcete mít krém žlutější, přidejte několik kapek gelové potravinářské barvy nebo dejte víc vajec/žloutků (já měla domácí vajíčka a byla zrovna dvoužloutková).
04.
Na povrch přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. Hotový lemon curd vydrží v lednici až týden.
05.
Smetanu ušlehejte dotuha, asi třetinu si dejte stranou na ozdobu, a zbytek opatrně prošlehejte s citronovým krémem.
06.
Rozdělte do skleniček či pohárů, ozdobte zbylou šlehačkou a čerstvým ovocem nebo plátky citronů a podávejte. Pokud dezert připravujete předem, podávejte ho vždy vychlazený.
Tip: Citrusový krém připravíte stejným způsobem i z limetky, pomeranče či grepu, ale vždy vybírejte chemicky neošetřené ovoce. Pro křupavé zakončení můžete na dno skleniček rozdělit i asi 100 g nadrcených nebo rozmixovaných sušenek smíchaných s asi 3 lžícemi rozpuštěného másla.
Věděli jste, že citrusy si báječně rozumí i s bylinkami? Zkuste pomerančovou bábovku s rozmarýnem, rozmarýnový dort nebo božské citronové řezy s tymiánem!