Hlavní obsah

Hrnkový švestkový koláč bez másla

Foto: Autorka

Foto: Autorka

Že to bez másla nejde? Omyl! Nahradíte jej snadno a chutně i bílým jogurtem a konzistenci těsta pak hravě doladí banán. Je to nejen zdravější, ale těsto je navíc neuvěřitelně vláčné.

Článek

Sezona švestek vrcholí, tak vyzkoušejte další jednoduchý koláč na plech. Místo klasického vážení se spolehněte na hrnek o objemu 250 ml. Snadno a hlavně rychle tak připravíte moučník podobný bublanině. Stejně tak nadýchaný a navíc vás finančně nezruinuje.

Hrníčkový koláč z jogurtového těsta 

Na 1 plech potřebujete:

  • 2 hrnky polohrubé mouky + na vysypání plechu -
  • 2 vejce -
  • 1 hrnek krupicového cukru -
  • 2 kelímky bílého jogurtu (300 g) -
  • ½ hrnku řepkového oleje + na vymazání plechu -
  • 1 prášek do pečiva -
  • 1 zralý banán -
  • švestky -

Postup

Krok 1: Vejce rychle ušlehejte s cukrem a banánem. Přidejte jogurt a postupně zapracujte mouku a olej. Nakonec zlehka vmíchejte prášek do pečiva.

Krok 2: Plech vymažte olejem a vysypejte moukou. Nalijte na něj těsto a rovnoměrně rozprostřete na plechu. Ozdobte plátky švestek. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova asi 40 minut.

Tip: Místo švestek můžete použít i jablka nebo hrušky. Do těsta pak zkuste přidat dvě lžíce holandského kakaa nebo mletého máku.

Načítám