Článek
Postup
01.
Rozinky namočte den předem do rumu nebo je nechte nabobtnat bleskově po zahřátí v mikrovlnce či na plotně.
02.
Mouku, sůl, cukr, kypřicí prášek, tvaroh, vejce, vanilku a změklé máslo zpracujte na hladké těsto. Přidejte rozinky (i s nevsáklým rumem), nasekané loupané mandle a kandované ovoce a znovu pořádně propracujte.

Tvaroh, máslo a sušené ovoce zajistí dokonale vláčné těstoFoto: Jakub Jurdič
03.
Z těsta pak buď rovnou vytvořte dva válečky, nebo ho rozválejte na obdélník, doprostřed položte váleček z marcipánu (na jednu štolu potřebujete 100 až 150 g marcipánu), přehněte přes něj okraje těsta a pořádně utěsněte.

Z těsta buď rovnou tvořte válečky, nebo ho jako já rozválejte a naplňte marcipánemFoto: Jakub Jurdič
04.
Přeneste na pečicí papír a pečte asi 40 minut při 180 °C dozlatova.
05.
Ihned po upečení štolu potřete rozehřátým máslem a bohatě posypejte moučkovým cukrem. Po vychladnutí pak natěsno zabalte do alobalu a nechte dva až tři týdny odležet.

Ihned po upečení vytvořte lahodnou cukrovou krustičku: ještě horkou štolu stačí potřít rozehřátým máslem a bohatě posypat moučkovým cukremFoto: Jakub Jurdič

Voňavou štolu plnou šťavnatého ovoce a křupavých mandlí zvládne opravdu každý, a navíc vám vydrží vláčná až do VánocFoto: Jakub Jurdič
Vidíte, jak je to snadné! Zkusíte letos kromě vánočky i tvarohovou štolu?