Hlavní obsah
3,5
(68)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Plněné papriky, řeknete si, nic nového. Ale proč si občas nepřipomenout klasiku? A pro ty, kdo je nikdy nevařili, jsme recept nafotili přehledně krok za krokem, takže procvičovat můžeme úplně všichni!

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na papriky (malých paprik budete potřebovat víc)
  • 8 ks paprik
  • 500 g míchaného mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek rýže
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
Na omáčku
  • 500 g rajčatové passaty
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 ks bobkového listu
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Z bylinek se hodí petržel, majoránka, oregano nebo bazalka. Rýži můžete vynechat, resp. ji nechat jako přílohu.

Foto: Jakub Jurdič

Není nad to vařit z jednoduchých čerstvých surovin!Foto: Jakub Jurdič

02.

Maso (směs vepřového a hovězího, ale hodí se i samotné vepřové) rukama propracujte s najemno pokrájenou cibulí, podrceným česnekem, uvařenou rýží, vajíčkem, lžičkou soli, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a sekanými čerstvými bylinkami.

Foto: Jakub Jurdič

Co si budeme povídat, maso s ostatními surovinami nejlépe propracujete rukamaFoto: Jakub Jurdič

03.

Pomocí malého nožíku z paprik vyřízněte stopku a semínka, omyjte je a nechte chvilku okapat.

Foto: Jakub Jurdič

Zbytek semínek z paprik jednoduše vypláchněteFoto: Jakub Jurdič

04.

Mezitím nechte ve větším širokém hrnci na troše oleje zesklovatět druhou najemno pokrájenou cibuli. Během pečení ji pořádně osolte. Přidejte bobkové listy (ale výborné je i další koření jako skořice, hřebíček, nové koření, chilli nebo na závěr čerstvá bazalka), zalijte pasírovanými rajčaty a trochou vody, kterou vypláchnete krabičku, a nechte probublávat, než si naplníte papriky.

Foto: Jakub Jurdič

Jasně, vystačíte si i se samotnou passatou nebo zředěným protlakem, ale omáčka je díky zlatavé cibulce chuťově mnohem výraznějšíFoto: Jakub Jurdič

05.

Nyní už pomocí malé lžičky nebo jen prstů naplňte papriky masovou směsí. Moc je nepěchujte, aby se neroztrhly. Podle potřeby si přikrájejte další papriky nebo ze zbytku udělejte masové kuličky, které vařte spolu s paprikami.

Foto: Jakub Jurdič

Papriky plňte pomocí malé lžičky nebo jen prstyFoto: Jakub Jurdič

06.

Papriky vyskládejte do omáčky, přiklopte a vařte 25 minut. Poté je otočte a vařte dalších asi 20 minut, kdyby byla omáčka příliš řídká, ke konci ji nechte už bez poklice.

Foto: Jakub Jurdič

A šup s nimi do omáčky!Foto: Jakub Jurdič

07.

Podávejte je jen tak, s další rýží nebo třeba s karlovarským knedlíkem.

Foto: Jakub Jurdič

Plněné papriky jsou klasika, co voní až k sousedůmFoto: Jakub Jurdič

Někdo na závěr omáčku ještě zahušťuje máslovou jíškou, ale podle nás je skvělá tak, jak je! A jak vaříte plněné papriky vy?

Načítám