Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Z bylinek se hodí petržel, majoránka, oregano nebo bazalka. Rýži můžete vynechat, resp. ji nechat jako přílohu.
02.
Maso (směs vepřového a hovězího, ale hodí se i samotné vepřové) rukama propracujte s najemno pokrájenou cibulí, podrceným česnekem, uvařenou rýží, vajíčkem, lžičkou soli, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a sekanými čerstvými bylinkami.
03.
Pomocí malého nožíku z paprik vyřízněte stopku a semínka, omyjte je a nechte chvilku okapat.
04.
Mezitím nechte ve větším širokém hrnci na troše oleje zesklovatět druhou najemno pokrájenou cibuli. Během pečení ji pořádně osolte. Přidejte bobkové listy (ale výborné je i další koření jako skořice, hřebíček, nové koření, chilli nebo na závěr čerstvá bazalka), zalijte pasírovanými rajčaty a trochou vody, kterou vypláchnete krabičku, a nechte probublávat, než si naplníte papriky.
05.
Nyní už pomocí malé lžičky nebo jen prstů naplňte papriky masovou směsí. Moc je nepěchujte, aby se neroztrhly. Podle potřeby si přikrájejte další papriky nebo ze zbytku udělejte masové kuličky, které vařte spolu s paprikami.
06.
Papriky vyskládejte do omáčky, přiklopte a vařte 25 minut. Poté je otočte a vařte dalších asi 20 minut, kdyby byla omáčka příliš řídká, ke konci ji nechte už bez poklice.
07.
Podávejte je jen tak, s další rýží nebo třeba s karlovarským knedlíkem.
Někdo na závěr omáčku ještě zahušťuje máslovou jíškou, ale podle nás je skvělá tak, jak je! A jak vaříte plněné papriky vy?