Článek
Postup
01.
Pro servírování vajec Benedikt je zásadní připravit si všechny suroviny, pak už vše šlape jako na drátku. Do širokého hrnce dejte vařit osolenou vodu s trochou octa, rozkrojte si housky, vyndejte šunku a připravte si pánev. Nejlépe se pošírují vejce co nejčerstvější, protože jedině pak bílek drží pevně kolem žloutku.
02.
Začněte ztracenými vejci (pokud si zatím netroufáte nebo jich chcete vařit větší množství, použijte tento trik na ztracená vejce). Jak na věc? Vodu přiveďte k varu, pak oheň ztlumte, aby nebublala – var by vejce roztrhal (voda by měla mít mezi 75–95 °C). Vajíčko rozklepněte do naběračky, lžící ve vodě vytvořte malý vír a vejce do něj vlijte. Stejně pokračujte s dalšími vajíčky.
03.
Vejce pošírujte (voda nesmí vřít) 4 minuty, poté je děrovanou lžící vyndejte na talířek nebo do misky se studenou vodou.
04.
Mezitím už si dejte do kastrůlku rozehřát máslo a na pánvi zlehka opečte šunku a housky. Pečení těch tradičních anglických zabere dost času, takže je klidně kupte už hotové (hledejte snídaňové muffiny), případně si jako já udělejte domácí máslové bulky, které se doslova rozplývají na jazyku.
05.
Žloutky, lžíci vody, sůl, špetku kajenského pepře nebo trošku dijonské hořčice, čerstvě mletý bílý pepř a ocet nebo jemnější citronovou šťávu dejte do vysoké nádoby a šlehačem rozmixujte doběla. Pokud nemáte šlehací nástavec, klidně použijte klasický tyčový mixér.
06.
Nyní už za stálého šlehání pomalu přilévejte vroucí máslo, omáčka krásně zhoustne. Pokud by byla hustá až příliš, zřeďte ji troškou vody. Ochutnejte a případně dosolte či dokyselte.
07.
Na housky rozdělte šunku a vajíčka a vše přelijte omáčkou.
08.
Ještě je posypejte čerstvou pažitkou, čerstvě mletým pepřem nebo paprikou a podávejte.
Tip: Ztracená vejce s holandskou omáčkou jsou skvělá i s rozmačkaným avokádem (stačí trochu soli, pepře a citronu), opraženou slaninou, spařeným špenátem, uzeným lososem nebo třeba pečenými rajčaty.
Co se zbylými bílky? Upečte si křupavé laskonky, francouzské makronky nebo je zamrazte a až jich bude víc, udělejte si bílkovou bábovku!