Hlavní obsah
3,2
(158)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dopřejte si snídani králů: křupavou housku, šťavnatou šunku, pošírované vejce s tekoucím žloutkem a božskou máslovou omáčku. Vejce Benedikt jsou přitom snadnější, než se zdá. Stačí postupovat podle našeho snadného receptu a do 15 minut můžete servírovat!

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na pošírovaná vejce
  • 4 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce octa 8%
Na holandskou omáčku (místo octa můžete dát citronovou šťávu)
  • 2 ks žloutků
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 špetka bílého pepře
  • 1 špetka kajenského pepře
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 100 g másla
K podávání (místo šunky můžete dát libovější slaninu)
  • 2 ks housky
  • 4 plátky šunky
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
Článek

Postup

01.

Pro servírování vajec Benedikt je zásadní připravit si všechny suroviny, pak už vše šlape jako na drátku. Do širokého hrnce dejte vařit osolenou vodu s trochou octa, rozkrojte si housky, vyndejte šunku a připravte si pánev. Nejlépe se pošírují vejce co nejčerstvější, protože jedině pak bílek drží pevně kolem žloutku.

Foto: Jakub Jurdič

Toto množství vám bohatě vystačí na 4 porce omáčky, pokud budete servírovat jedno vejce. Budou-li dvě, navyšte suroviny o polovinuFoto: Jakub Jurdič

02.

Začněte ztracenými vejci (pokud si zatím netroufáte nebo jich chcete vařit větší množství, použijte tento trik na ztracená vejce). Jak na věc? Vodu přiveďte k varu, pak oheň ztlumte, aby nebublala – var by vejce roztrhal (voda by měla mít mezi 75–95 °C). Vajíčko rozklepněte do naběračky, lžící ve vodě vytvořte malý vír a vejce do něj vlijte. Stejně pokračujte s dalšími vajíčky.

Foto: Jakub Jurdič

Na ztracených vejcích není nic složitého, zásadní je ale mít vajíčka co nejčerstvějšíFoto: Jakub Jurdič

03.

Vejce pošírujte (voda nesmí vřít) 4 minuty, poté je děrovanou lžící vyndejte na talířek nebo do misky se studenou vodou.

Foto: Jakub Jurdič

Když máte hotová vejce, pusťte se do omáčkyFoto: Jakub Jurdič

04.

Mezitím už si dejte do kastrůlku rozehřát máslo a na pánvi zlehka opečte šunku a housky. Pečení těch tradičních anglických zabere dost času, takže je klidně kupte už hotové (hledejte snídaňové muffiny), případně si jako já udělejte domácí máslové bulky, které se doslova rozplývají na jazyku.

Foto: Jakub Jurdič

Máslo na omáčku přiveďte k varu a opečte si housky a šunku nebo slaninuFoto: Jakub Jurdič

05.

Žloutky, lžíci vody, sůl, špetku kajenského pepře nebo trošku dijonské hořčice, čerstvě mletý bílý pepř a ocet nebo jemnější citronovou šťávu dejte do vysoké nádoby a šlehačem rozmixujte doběla. Pokud nemáte šlehací nástavec, klidně použijte klasický tyčový mixér.

Foto: Jakub Jurdič

K přípravě holandské omáčky vám stačí tyčový mixérFoto: Jakub Jurdič

06.

Nyní už za stálého šlehání pomalu přilévejte vroucí máslo, omáčka krásně zhoustne. Pokud by byla hustá až příliš, zřeďte ji troškou vody. Ochutnejte a případně dosolte či dokyselte.

Foto: Jakub Jurdič

Během chvilky se omáčka krásně spojí do krémové podobyFoto: Jakub Jurdič

07.

Na housky rozdělte šunku a vajíčka a vše přelijte omáčkou.

Foto: Jakub Jurdič

Pozor, blížíme se do finále...Foto: Jakub Jurdič

08.

Ještě je posypejte čerstvou pažitkou, čerstvě mletým pepřem nebo paprikou a podávejte.

Foto: Jakub Jurdič

Příště můžete dát místo šunky třeba rozmačkané avokádoFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tekoucí žloutky jsou v kombinaci se sametovou máslovou omáčkou prostě božskéFoto: Jakub Jurdič

Tip: Ztracená vejce s holandskou omáčkou jsou skvělá i s rozmačkaným avokádem (stačí trochu soli, pepře a citronu), opraženou slaninou, spařeným špenátem, uzeným lososem nebo třeba pečenými rajčaty.

Co se zbylými bílky? Upečte si křupavé laskonky, francouzské makronky nebo je zamrazte a až jich bude víc, udělejte si bílkovou bábovku!

Související témata:

Načítám