Článek
Kouzlu bylinek podlehl snad každý, ale stále je spousta přírodního bohatství, které teprve čeká na objevení. Takovým pokladem jsou třeba často opomíjené smrkové výhonky. Zelené konce větviček, které se objevují na jaře na jehličnanech, jsou plné tělu prospěšných silic.
Kdy a jak sbírat smrkové výhonky
Záleží na podnebí a území – v chladnějších oblastech smrkové pupeny zatím vykukují, jinde jsou už pěkně vyklubané. Pro sběr jsou nejlepší výhonky co nejmenší – nejlépe velikosti nehtu na palci, maximálně však do pěti centimetrů. Stříhejte je opatrně (zahradními kleštěmi či nůžkami), na vícero stromech, vždy po několika výhoncích, neolamujte celé větve! Nezapomeňte být ohleduplní k přírodě a vždy si nasbírejte jen tolik, kolik potřebujete. „Nové výhonky v přírodě slouží jako potrava pro zvěř, ale když si jich pár nasbíráme, stromkům rozhodně neublížíme,“ vysvětluje Radka Térová ze Zahradyterova.cz. Pamatujte, že stromy jsou filtrem nečistot z okolí, proto je netrhejte na místech s hustou dopravou či poblíž skládky.
TAKÉ U VÁS VÍTĚZÍ BYLINNÁ LÉČIVA?
Účinky smrkových výhonků
Léčivé silice z mladých výhonků skvěle tlumí kašel a vůbec všechny bronchitické problémy. Macerát ve formě tinktury je vhodný jako mazání na bolavé klouby – ať už kvůli artritidě nebo opotřebení. A posledním, ovšem významným přínosem mladého jehličí je vysoké množství vitaminu C.
Sirup bez vaření: Snadná cesta
Na zpracování silice ze smrkových výhonků existuje několik receptů. Ten nejsnazší je postaven na reakci cukru s citronem.
Postup
01.
Zelené konce větviček propláchněte na sítku studenou vodou, nechte okapat a lehce proschnout. Mezitím si oloupejte citrony (máte-li je v bio kvalitě, můžete použít i kůru), nakrájejte je na plátky a připravte si cukr. Použili jsme tmavý, oproti bílému obsahuje zbytky minerálů z cukrové třtiny, přičemž množství záleží na velikosti sklenice, kterou budete používat.
02.
Na dno nasypte trochu cukru a pokryjte ho na prst silnou vrstvou výhonků, přidejte pár koleček citronu, zasypte stejně tlustou vrstvou cukru a takto pokračujte až k hornímu okraji sklenice. Vše dobře upěchujte, abyste vytlačili vzduch, nahoře pod víkem nechte alespoň centimetr prostoru, kde se bude hromadit šťáva.
03.
Sklenici postavte na parapet a už druhý den uvidíte, jak se vrstvy propojují a vzniká hnědý sladký sirup, plný zdraví prospěšných látek. Po týdnu či dvou přesuňte sklenici do lednice a udržujte v chladu. Užívejte jako vitaminovou bombu každé ráno jednu lžičku nebo při kašli třikrát denně.
Sirup zatepla: Osvědčená klasika
V některých bylinkářských knihách se píše, že je třeba výhonky alespoň 20 minut povařit. Vitamin C sice téměř vymizí, zato se uvolní více léčivé silice, a sirup tak bude mít větší účinnost. Další výhodou této přípravy je i delší trvanlivost.
Postup
01.
Půl kila omytých výhonků vsypejte do litru vody a společně s dvěma oloupanými a na plátky nakrájenými citrony povařte 20 minut (přikryté pokličkou). Po prochladnutí dejte vše na noc do lednice.
02.
Šťávu slijte přes sítko do hrnce a dejte znovu vařit, tentokrát s půl kilogramem cukru (ideálně třtinového). Nechte mírně probublávat a průběžně kontrolujte hustotu sirupu.
03.
Až dostatečně zhoustne, opatrně ho přelijte do vymytých lahviček, nahoru kápněte lžíci alkoholu, víčko jím také vytřete, zavřete a otočte dnem vzhůru. Takto nechte vychladnout do druhého dne. Sirup by měl vydržet minimálně do příštího jara, tedy pokud ho nespotřebujete dříve, což je pravděpodobnější.
Třetí metoda: „pumpování“ živin při pohybových obtížích
Postup
01.
Macerování v alkoholu je velmi oblíbené pro svou jednoduchost. Výhonky stačí nasypat do sklenice s francovkou, vodkou či jiným alkoholem a vyčkat zhruba týden. Používejte jako mazání na uvolnění ztuhlých šlach, na namožené svaly a především při bolestech kloubů.
I v kuchyni je jehliček třeba
Poslední tip, jak naložit se smrkovými výhonky, je z kulinářské oblasti. Smrkové silice jsou velmi aromatické, a kuchaři je proto začali namáčet do oleje určeného do salátů. Vzniká tak přísada, která má jednak zajímavou a nezvyklou vůni, a navíc je obohacená o živiny, jež se do oleje uvolnily.
V praxi to znamená, že do sklenky zastudena lisovaného olivového oleje nasypete hrst výhonků a dále už se o obsah nestaráte. Olej totiž jehličky spolehlivě konzervuje, a i když lehce zhnědnou, ve sklenici plní i dekorativní účel.