Článek
Když se naučíte porcovat kuře, můžete hodně ušetřit. Ze skeletu a křídel připravíte pořádný hrnec vývaru. Co nesníte, můžete zamrazit a použít příště do základů omáček a třeba na drožďovou polévku s knedlíčky. I ta troška masa, kterou oberete z kostí z vývaru, bude stačit na náplň do taštiček z listového těsta. Ke stehnům přidejte spoustu zeleniny a připravte je třeba na způsob gyrosu a prsa? Tak s těmi můžete experimentovat snad donekonečna. Když na nich necháte poslední část křídla, získáte porci masa, které se říká supreme. Sluší ji rychlá úprava a zeleninové přílohy a zaručuji vám, že se maso nikomu nebude zdát vysušené.
Postup
01.
Rozpalte troubu na 180 °C. Kuřecí maso osušte a z obou stran osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10). Vložte do ní kuře kůží dolů a opékejte asi 3–4 minuty. Až bude kůže opečená dozlatova a dokřupava, maso obraťte a opečte ho i z druhé strany. Kousky přeložte do pekáčku na pečicí papír, vložte do trouby a nechte podle velikosti asi 12–15 minut dopéct. Hotové maso vyjměte z trouby a nechte ještě asi 10 minut odpočinout.
Tip: Takhle upečené maso zůstane šťavnaté a bude mít krásně křupavou kůžičkou. Potřebujete ale kvůli tomu rozpalovat troubu a asi vám bude chybět i kapka šťávy na přelití. Já obvykle obětuji trochu křupavosti a supreme připravuji jenom na pánvi: poté, co kuře opeču z obou stran, přiliju do pánve naběračku vývaru a stáhnu plamen. Pánev přiklopím tak, aby mohla pára unikat malým otvorem a zvolna táhnu 10-–12 minut. Pánev odklopím, vývar nechám výrazně zredukovat a nakonec, už mimo oheň, přidám oříšek studeného másla.
02.
Na smetanový hrášek nakrájejte šalotku na větší klínky. V hrnci rozpalte máslo na střední teplotu a šalotku krátce opečte. Osolte, přidejte špetku mletého pepře a zaprašte moukou. Mouku krátce rozmíchejte v tuku, do hrnce vlijte smetanu, přidejte bobkový list a nechte asi 10 minut zvolna provařit.
03.
Do omáčky vsypejte hrášek (použít můžete čerstvý i mražený) a přidejte ocet a cukr podle chuti. Povařte ještě 10 minut, dokud omáčka příjemně nezhoustne. Nakonec přidejte najemno nakrájený čerstvý kopr.
Tip: Když vám v jídle vadí cibule, nakrájejte šalotku nadrobno, v omáčce si jí pak ani nevšimnete.
Kopr patří k surovinám, které buď milujete, nebo nesnášíte. Když patříte do té první, určitě vás potěší recept na dietnější koprovku z cukety nebo na svěží řecké prasorizo s pórkem.