Článek
Postup
01.
Do hrnce nalijte asi 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody a vložte do něj na růžičky rozdělenou brokolici. Vodu přiveďte k varu a brokolici asi 5 minut vařte do změknutí.
02.
Mezitím v misce rozmíchejte kelímek ricotty se smetanou, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a muškátovým oříškem. V případě, že se snažíte shodit nějaké to kilo do plavek, můžete místo šlehačky použít jen 12% smetanu na vaření.
03.
Když je brokolice uvařená, stáhněte výkon plotny, brokolici rozmixujte ponorným mixérem na kaši a opatrně vmíchejte rozšlehanou ricottu se smetanou. Polévku nechte ještě projít varem, a můžete podávat. Na dozdobení se hodí nasucho opražené mandlové lupínky, jako příloha poslouží česneková bagetka.
Jako další varianta je levná a rychlá brokolicová polévka.