Hlavní obsah
2,9
(133)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Někdo rád těstoviny jen tak s omáčkou, někdo raději zapečené. Pro ty, co je preferují al forno, tedy z trouby, máme tip na smetanovo-sýrovou omáčku a velmi netradiční voňavý posyp.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 350 g těstovin
  • 2 plátky anglické slaniny
  • 2 hrsti strouhanky
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 175 ml smetany ke šlehání
  • 100 g goudy
  • 3 lžíce parmazánu
  • 4 hrsti listového špenátu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks rajčat
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Drobné těstoviny (penne, fusilli atp.) vložte do vroucí osolené vody a uvařte skoro na skus – vařte je asi o tři minuty méně, než se uvádí na obalu, nudle musejí zůstat lehce nedovařené. Troubu zapněte na 200 °C. 

02.

Plátky slaniny nakrájejte co nejdrobněji a promíchejte se strouhankou a tymiánem. Sýr (nejlépe nějaký výraznější, třeba goudu nebo čedar) nastrouhejte nahrubo a promíchejte se strouhaným parmazánem a smetanou. Listy špenátu spařte na troše olivového oleje, rozmrazený špenát stačí použít tak, jak je. Rajče nakrájejte na kolečka.

03.

Uvařené těstoviny nasypte do pekáčku vymazaného trochou olivového oleje. Promíchejte se sýrovou směsí a špenátem a podle chuti osolte a opepřete. Pak těstoviny poklaďte kolečky rajčete a posypte slaninovou strouhankou.

04.

Těstoviny 15 až 20 minut zapékejte v troubě dozlatova. Můžete ihned podávat!

S čím nejraději těstoviny zapékáte vy? Nebo dáváte přednost klasickým českým šunkoflekům? A možná milujete nudle nasladko: pak vyzkoušejte penne s hruškami a mákem.

Načítám