Článek
Postup
01.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky a lístečky čerstvého rozmarýnu nasekejte nadrobno.
02.
Zapékací mísu nebo menší pekáč vymažte máslem. Na dno poklaďte čtvrtinu nakrájených brambor. Vrstvu osolte a nalijte na ni čtvrtinu množství smetany. Tu posypte částí nastrouhaného parmazánu a trochou nasekaného rozmarýnu.
03.
Takto vrstvěte brambory ještě třikrát. Vrchní vrstvu bude tvořit smetana s parmazánem.
04.
Zapékací mísu zakryjte alobalem a brambory dejte péct do trouby asi na 30 minut. Během této doby změknou. Pak alobal odstraňte a brambory dopečte dozlatova během ještě dalších 10 minut.
05.
Gratinované brambory nechte mírně zchladnout a pak je podávejte.
Jestli jste bramboroví, mohly by vám chutnat také brambory plněné sýrem a zakysanou smetanou nebo tradiční křupavé bramboráky.