Hlavní obsah
3,4
(127)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Neudělejte chybu a za žádných okolností nezůstávejte s touhle bábovkou sami v jedné místnosti beze svědků! Sametové smetanové těsto, voňavé jahody a svěží rebarbora jsou totiž pekelně dobrá kombinace. Díky šlehačce je navíc bábovka nádherně vláčná i čtvrtý den a mandlové aroma tuhle dokonalost už jen krásně podtrhne.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Na těsto
  • 1/2 kostky másla
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 4 ks vejce
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 lžička mandlového aromatu
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 2 hrnky rebarbory
  • 1 hrnek čerstvých jahod
Na polevu (můžete vynechat)
  • 4 ks čerstvých jahod
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 6 lžic cukru moučka
Článek

Postup

01.

Rebarboru (asi 270 g) oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Jahody omyjte a také nakrájejte. Z mouky odeberte asi 2 lžíce a kousky s nimi promíchejte, v těstě pak neklesnou všechny ke dnu.

02.

Změklé máslo ušlehejte s cukrem, solí, mandlovým nebo vanilkovým extraktem a postupně přidejte vejce, smetanu (pokud chystáte i polevu, 2 lžíce si nechte na ni) a mouku s kypřicím práškem. Vmíchejte ovoce a vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy.

03.

Pečte při 180 °C skoro hodinu nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Kdyby bábovka příliš tmavla, přikryjte ji pečicím papírem. Nechte 10 minut vychladnout ve formě a vyklopte.

04.

Hezky zralou jahodu rozmixujte nebo rozmačkejte s odloženou smetanou a moučkovým cukrem (přesné množství záleží na velikosti jahody) a vychladlou bábovku s ní přelijte. 

Hledali jste jiný recept na rebarborový moučník? Zkuste některý z dalších 22 receptů s rebarborou

Věděli jste, že z obyčejné bábovky upečete i svatební dort? Podívejte se na návod na svatební bábovku

Energetická hodnota celkem - 1 bábovku
Energie17 705,17 kJ
Bílkoviny65,98 g
Tuky200,23 g
Sacharidy532 g
Sůl1,92 g
SAFA109,06 g
Vláknina21,35 g
Cukry321,43 g

Načítám