Článek
Postup
01.
Hovězí na polévku (nejlépe žebra nebo jiné kosti) vložte spolu s libečkem do asi 1,5 l vody a nechte asi 2 hodiny pomalu vařit na mírném plamenu. Pak kosti i libeček vyndejte a sesbírejte přebytečný tuk. Pokud je ho opravdu hodně, nechte vývar nejdřív trochu zchladnout, aby tuk ztuhl, pak jej sesbíráte jednoduše lžící.
02.
Do připraveného vývaru přilijte víno, přidejte rozmarýn, sůl, pepř a prolisovaný česnek a vše asi 5 minut nechte provařit.
03.
Pak polévku sceďte, rozklepněte do ní dvě vejce a ta rozšlehejte.
04.
Nakonec do hrnce, který už jste odstavili z plotny, přilijte smetanu, která ji krásně zjemní.
05.
Polévku servírujte posypanou nahrubo nastrouhaným ementálem a na hoblinky nastrouhaným parmazánem. Pozor ale – bez sýrů to opravdu nebude ono, teprve ty jí dávají ten pravý šmrnc!
Pokud nemáte smetanové polévky příliš v lásce, vyzkoušejte pravou hospodskou česnečku, ve které smetanu nenajdete.