Hlavní obsah
4,0
(2)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Pro milovníky česneček tu máme její příjemnou obměnu. Co takhle vyzkoušet česnečku se smetanou a parmezánem, servírovanou v bochníku chleba? Navíc vydlabanou střídku můžete použít na krutony!

15 min.
Příprava
2 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g hovězího masa s kostí
  • 1 hrst čerstvého libečku
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 5 stroužků česneku
  • 200 ml smetany na vaření 12%
  • 2 ks vejce
K podávání
  • 50 g ementálu
  • 50 g parmazánu
Článek

Postup

01.

Hovězí na polévku (nejlépe žebra nebo jiné kosti) vložte spolu s libečkem do asi 1,5 l vody a nechte asi 2 hodiny pomalu vařit na mírném plamenu. Pak kosti i libeček vyndejte a sesbírejte přebytečný tuk. Pokud je ho opravdu hodně, nechte vývar nejdřív trochu zchladnout, aby tuk ztuhl, pak jej sesbíráte jednoduše lžící.

02.

Do připraveného vývaru přilijte víno, přidejte rozmarýn, sůl, pepř a prolisovaný česnek a vše asi 5 minut nechte provařit.

03.

Pak polévku sceďte, rozklepněte do ní dvě vejce a ta rozšlehejte.

04.

Nakonec do hrnce, který už jste odstavili z plotny, přilijte smetanu, která ji krásně zjemní.

05.

Polévku servírujte posypanou nahrubo nastrouhaným ementálem a na hoblinky nastrouhaným parmazánem. Pozor ale – bez sýrů to opravdu nebude ono, teprve ty jí dávají ten pravý šmrnc!

Pokud nemáte smetanové polévky příliš v lásce, vyzkoušejte pravou hospodskou česnečku, ve které smetanu nenajdete.

Související témata:

Načítám