Článek
Postup
01.
Troubu vyhřejte na 180 °C. Plech si vyložte pečicím papírem a připravte brambory – očistěte je kartáčkem (neloupejte!), nakrájejte na větší klínky nebo na poloviny, smíchejte s trochou olivového oleje, osolte a rozprostřete je na pečicím papírem vyložený plech. U kraje plechu si nechte trochu volného místa, kam budete později dávat obalené sýry. Až se trouba vyhřeje, plech do ní vložte a pečte 45 minut při 180 °C. Po 25 minutách vyndejte, brambory promíchejte, na volné místo dejte oba obalené sýry, vraťte do trouby a nechte péct zbylých 20 minut při stejné teplotě.
DALŠÍ ALTERNATIVY SMAŽÁKU:
02.
Mezitím sýr (120 g nízkotučného hermelínu nebo libovolného tvrdého sýru s asi 17 % tuku) nakrájejte na 4 plátky, ty rozdělte do dvojic a následně mezi každou dvojici plátků sýra vložte 90 g šunky (min. 90 % masa). Poté si připravte 3 hluboké talíře na obalování: do jednoho dejte špaldovou mouku, ve druhém si společně rozšlehejte vejce, bílek, mléko a špetku soli a do třetího talíře nasypte kukuřičnou strouhanku nebo nadrcené kukuřičné lupínky.
03.
Oba kusy obloženého sýru se šunkou obalte nejprve v mouce, poté ve vaječné směsi a nakonec v kukuřičné strouhance. Takto obalené sýry pak v uvedený čas přidejte k bramborám.
04.
Mezitím si připravte ještě tatarskou omáčku: šalotku nasekejte najemno, nakládanou okurku nakrájejte na malé kostky, následně obojí v misce smíchejte s řeckým jogurtem, dijonskou hořčicí, solí a pepřem. Misku s hotovou omáčkou dejte zatím do lednice. Obsah plechu poté rozdělte na 2 porce a podávejte s připravenou omáčkou.
Tip: Hotový pokrm jsme podávali ještě s okurkovým salátem z 500 g nahrubo nastrouhané okurky hadovky, 1 lžičky třtinového cukru, 200 ml vody, 1 lžíce kvasného lihového octa, špetky soli a špetky pepře.
Další inspiraci na zdravější alternativy najdete v receptu na dietní svíčkovou s bezlepkovým knedlíkem, dietní květákové halušky nebo třeba barevné těstoviny bez mouky.