Hlavní obsah
3,4
(253)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Trochu se za to stydíme, ale na smažák nedáme dopustit. Mapujeme nabídku smažených sýrů na výletech, v jídelnách okolo naší redakce a občas i jen tak pro radost. A v podobě roztomilých smažených kuliček nás ohromně baví! Není na nich nic těžkého a jsou prima i jako pohoštění na večírku. Alespoň pak uvidíte, kolik má smažák fanoušků!

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na sýrové kuličky
  • 200 g sýru eidam
  • 1 ks vejce
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 hrnek strouhanky
  • 100 ml oleje
Na dip
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 špetka bílého mletého pepře
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Sýr nastrouhejte najemno. Pokuste se odolat pokušení použít jiný sýr než 30% eidam, protože právě ten bude díky nižšímu obsahu tuku hezky držet a kuličky se vám neroztečou.

Foto: Eva Malúšová

Mnohými opovrhovaná „třicítka“ najde právě zde své uplatněníFoto: Eva Malúšová

02.

Sýr smíchejte s vajíčkem, nasekanou chilli papričkou a česnekem a lehce osolte a opepřete. Pro osvěžení můžete přimíchat nasekanou mátu, petržel, bazalku nebo třeba kopr.

Foto: Eva Malúšová

Sýr smíchejte s vajíčkem a ochuťte. Já dala sušený česnek, čerstvě mletý pepř a chilliFoto: Eva Malúšová

03.

Rukama směs pořádně propracujte a tvarujte z ní asi 2,5 cm kuličky. Obalte je ve strouhance a dejte do lednice asi na půl hodiny zatuhnout – zamezíte tak roztékání sýra v pánvi. Kuličky můžete připravit klidně i den předem a před podáváním je už jen opéct.

Foto: Eva Malúšová

Kuličky nemusíte zatěžovat trojobalem, stačí jen strouhankaFoto: Eva Malúšová

04.

Mezitím si připravte dresink z majonézy, jogurtu, kečupu, citronu, soli a čerstvě mletého pepře. Vedle nešlápnete ani s bleskovou domácí majonézou nebo tatarkou.

Foto: Eva Malúšová

Místo klasické tatarky dip odlehčete jogurtemFoto: Eva Malúšová

05.

V pánvi nebo fritéze pak rozpalte vyšší vrstvu oleje a kuličky na ní pozvolna z obou stran opečte dozlatova. Na jedné vyzkoušejte, jestli je i vnitřek dobře propečený.

Foto: Eva Malúšová

Nebojte se vyšší vrstvy oleje – kuličky se rovnoměrněji propečouFoto: Eva Malúšová

06.

Na papírové utěrce nechte odsát přebytečný tuk.

Foto: Eva Malúšová

A přebytečný tuk necháte odsát na papírové utěrceFoto: Eva Malúšová

07.

Podávejte jen tak s dipem jako jednohubky nebo s vařenými bramborami jako alternativu smaženého sýra.

Foto: Eva Malúšová

S bramborami jako hlavní jídlo, s dipem jako originální sýrové jednohubkyFoto: Eva Malúšová

Tip: Místo celých vajec můžete dát jen bílkový sníh, což je ideální způsob, jak zužitkovat zbylé bílky. Do směsi se kromě bylinek dá zapracovat i nadrobno pokrájená opražená slanina nebo výraznější salám. Pokud chcete rovnoměrnější tvar kuliček, obalte je celé v trojobalu, tedy před strouhanku přidejte hladkou mouku a vajíčko.

Jaké je vaše nejoblíbenější smažené jídlo? Smažák, langoš  nebo snad bramboráky?

Načítám