Článek
Postup
01.
Sýr nastrouhejte najemno. Pokuste se odolat pokušení použít jiný sýr než 30% eidam, protože právě ten bude díky nižšímu obsahu tuku hezky držet a kuličky se vám neroztečou.
02.
Sýr smíchejte s vajíčkem, nasekanou chilli papričkou a česnekem a lehce osolte a opepřete. Pro osvěžení můžete přimíchat nasekanou mátu, petržel, bazalku nebo třeba kopr.
03.
Rukama směs pořádně propracujte a tvarujte z ní asi 2,5 cm kuličky. Obalte je ve strouhance a dejte do lednice asi na půl hodiny zatuhnout – zamezíte tak roztékání sýra v pánvi. Kuličky můžete připravit klidně i den předem a před podáváním je už jen opéct.
04.
Mezitím si připravte dresink z majonézy, jogurtu, kečupu, citronu, soli a čerstvě mletého pepře. Vedle nešlápnete ani s bleskovou domácí majonézou nebo tatarkou.
05.
V pánvi nebo fritéze pak rozpalte vyšší vrstvu oleje a kuličky na ní pozvolna z obou stran opečte dozlatova. Na jedné vyzkoušejte, jestli je i vnitřek dobře propečený.
06.
Na papírové utěrce nechte odsát přebytečný tuk.
07.
Podávejte jen tak s dipem jako jednohubky nebo s vařenými bramborami jako alternativu smaženého sýra.
Tip: Místo celých vajec můžete dát jen bílkový sníh, což je ideální způsob, jak zužitkovat zbylé bílky. Do směsi se kromě bylinek dá zapracovat i nadrobno pokrájená opražená slanina nebo výraznější salám. Pokud chcete rovnoměrnější tvar kuliček, obalte je celé v trojobalu, tedy před strouhanku přidejte hladkou mouku a vajíčko.
Jaké je vaše nejoblíbenější smažené jídlo? Smažák, langoš nebo snad bramboráky?