Článek
Postup
01.
Očištěný květák rozeberte na růžičky a (raději po částech) rozmixujte na jemnou drť.

Květáková krustička poslouží jako zdravá náhrada trojobaluFoto: Eva Malúšová
02.
Drť v misce přetáhněte fólií a 10 minut ji na nejvyšší stupeň v mikrovlnce nebo v páře povařte. Nechte trochu vychladnout, přemístěte do čisté utěrky a vymačkejte z ní co nejvíce tekutiny. Květák pak smíchejte se solí, pepřem, paprikou, oreganem, parmezánem a vajíčkem.

Vodu z květáku vymačkejte opravdu důkladně, jedině tak totiž bude hezky držet tvarFoto: Eva Malúšová
03.
Z hmoty na pečicí papír vytvarujte čtyři čtverce vysoké asi 8 mm. Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C 10 až 15 minut dozlatova. Dva čtverce obložte pokrájenou nebo nastrouhanou mozzarellou, překryjte zbylými plátky a dejte ještě na pár minut zapéct, než se sýr rozpustí.

Květákové placky zprudka upečte, naplňte mozzarellou a dejte znovu do trouby, aby se sýr rozteklFoto: Eva Malúšová
04.
Jestli přemýšlíte jako my, ušetřené kalorie dožeňte v podobě domácí majonézy (jak si ji připravit, najdete v článku Blesková domácí majonéza).

Největším strašákem dnešní dietologie je bílá mouka a fritování, ale my se smažáku nevzdáme!Foto: Eva Malúšová
Tip: Místo dietní mozzarelly můžete samozřejmě použít i jiný, výraznější sýr.
Nalijme si čistého vína. Jak často si dáváte smažák?