Článek
Postup
01.
Očištěný květák rozeberte na růžičky. (Zbytky ale nevyhazujte! Použijte je do zeleninového vývaru, upečte nebo přihoďte do polévky.)
02.
Růžičky vhoďte do pořádně osolené vroucí vody, pět minut povařte a nechte okapat. Tento krok určitě nevynechejte, protože právě díky předvaření bude květák uvnitř hezky měkký i bez nutnosti zdlouhavého smažení.
03.
Mezitím si připravte tři mističky na trojobal: v první hladkou mouku (můžete ji lehce ochutit bílým pepřem), v druhé vajíčka rozšlehaná se špetkou soli a ve třetí strouhanku.
04.
Růžičky postupně obalujte v mouce, vejci a strouhance. Obalený květák smažte v dostatečné vrstvě oleje ze všech stran dozlatova a tuk pak nechte okapat na papírové utěrce.
05.
Podávejte s vařenými bramborami s máslem a petrželí a samozřejmě s domácí majonézou nebo tatarkou.
Hlídáte si linii? Zkuste obalovaný květák v troubě, pikantní květák v těstíčku bez smažení nebo květák jako dietní „smažák“.