Článek
Postup
01.
Květák omyjte a rozeberte na růžičky, ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Řádně ji osolte, přidejte citronovou šťávu a vsypejte růžičky květáku. Povařte 3 až 4 minuty (podle velikosti růžiček), až květák částečně změkne, poté ho sceďte a propláchněte studenou vodou.
Tip: Květák při vaření nepřikrývejte pokličkou. Obsahuje sirné látky, které by měly při vaření unikat, jeho chuť pak bude jemnější.
02.
Na těstíčko oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. Žloutky také s citem osolte, přidejte k nim pivo a dobře prošlehejte. Poté postupně přisypejte ke žloutkové směsi mouku a vymíchejte hustější těstíčko. Nakonec ještě lžící zapracujte bílkový sníh, který těstíčko krásně nadlehčí.
03.
V kastrolu se silnějším dnem rozehřejte 2 až 3 cm vrstvu oleje na vyšší (ne však nejvyšší, stupeň 7 z 10) teplotu. Růžičky květáku obalujte v připraveném těstíčku, vkládejte do rozpáleného oleje a osmažte ze všech stran dozlatova.
04.
Osmažené kousky nechte chvíli položené na papírovém ubrousku, který odsaje přebytečný tuk, a podávejte horké, třeba s domácí tatarskou omáčkou.
A nezapomínejte na brokolici! Dodá tělu spoustu zdraví prospěšných látek a dobře připravená je i nesmírně chutná. Zkuste ji v krémové polévce, přidejte ji na smetanový quiche nebo do zeleninové pánve s uzeným tofu.