Článek
Postup
01.
Maso si předem vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu – studené maso by příliš prudce ochladilo olej a strouhanka by nasála tuk do sebe.
02.
Maso naklepejte paličkou z obou stran a rovněž z obou stran ho osolte a opepřete. Do hlubokých talířů si připravte hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. Plátky masa v nich postupně obalte. Do strouhanky můžete přidat i jemně nasekanou plocholistou petržel.
03.
V hluboké pánvi (nebo fritéze) rozehřejte dostatečné množství oleje na střední teplotu. Připravené řízky vkládejte až do rozpáleného tuku a osmažte je dozlatova.
04.
Mezitím si připravte dip, je skutečně velmi jednoduchý. Cibuli nakrájejte najemno a nechte ji na olivovém oleji zesklovatět. Podlijte bílým vínem a nechte odpařit alkohol, trvá to asi 2 minuty. Rajčata pokrájejte na malé kousky.
05.
Když téměř všechna přebytečná tekutina zmizí a cibule je hezky obalená sirupovitým zkaramelizovaným vínem, podlijte ji pokrájenými rajčaty a nechte ještě asi 2–3 minuty projít varem. Nakonec vmíchejte jemně nasekanou bazalku.
06.
Řízky podávejte s teplým nebo studeným rajčatovým dipem a novými bramborami omaštěnými trochou másla.
Někdo má nejraději klasický vídeňský řízek na přepuštěném másle, s řízky ale umí být mnohem větší legrace. Co takhle židovský řízek z hovězího v česnekové marinádě nebo kyjevský kotlet – z mletého masa plněný bylinkovým máslem?