Článek
Postup
01.
Příprava těsta je opravdu jednoduchá: do mísy robota prosejte mouku, přidejte špetku soli, povolené máslo, vejce, žloutky, smetanu a rum a vypracujte pevnější pružné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu hodinu odležet.
Tip: Recept pochází z Německa a tam do těsta přidávají místo rumu pálenku Kirsch. Když ji máte, můžete ji použít, s rumem ale recept funguje stejně dobře.
02.
V menším rendlíku rozehřejte opravdu vysokou vrstvu oleje, koule musejí při smažení v tuku plavat. Olej rozpalte na teplotu asi 170 °C, to znamená, že nepoužijete plný výkon hořáku. Olej musí být horký tak, aby se těsto smažilo zvolna, jenom tak se dostatečně propeče i uvnitř bez toho, aby se povrch spálil.
03.
Z odleželého těsta odeberte kousek o velikosti pingpongového míčku a rozválejte ho na tenčí placku.
04.
Klubko z těsta nechte opravdu volné, jenom tak se dokonale prosmaží i vnitřek. Při smažení proužky nabydou a utěsní se.
05.
Osmažené koule odložte na chvíli na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk, a ještě za tepla posypejte moučkovým cukrem. A právě ještě teplé chutnají zdaleka nejlépe.
Smažené dezerty k masopustnímu období patří, když ale dáváte přednost zdravější kuchyni, upečte třeba vláčný čokoládový koláč s řepou.