Článek
Postup
01.
Příprava těsta je opravdu jednoduchá: do mísy robota prosejte mouku, přidejte špetku soli, povolené máslo, vejce, žloutky, smetanu a rum a vypracujte pevnější pružné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu hodinu odležet.
Tip: Recept pochází z Německa a tam do těsta přidávají místo rumu pálenku Kirsch. Když ji máte, můžete ji použít, s rumem ale recept funguje stejně dobře.
02.
V menším rendlíku rozehřejte opravdu vysokou vrstvu oleje, koule musejí při smažení v tuku plavat. Olej rozpalte na teplotu asi 170 °C, to znamená, že nepoužijete plný výkon hořáku. Olej musí být horký tak, aby se těsto smažilo zvolna, jenom tak se dostatečně propeče i uvnitř bez toho, aby se povrch spálil.
03.
Z odleželého těsta odeberte kousek o velikosti pingpongového míčku a rozválejte ho na tenčí placku.

Ostrým nožem udělejte do placky několik rovnoběžných zářezůFoto: Tomáš Rubín

Na prsty naberte každý druhý proužek a těsto nadzvedněteFoto: Tomáš Rubín

Druhou rukou uchopte zbylé proužky těsta a rychle a volně je prohoďte s prvními podobným pohybem, jako když děláte kouli ze sněhu. Zní to složitě, ale jakmile budete mít těsto v ruce, bude vám to jasné. Jde o to, aby vzniklo klubko, které pak nijak neuplácávejte, proužky těsta by přes sebe měly v kouli jen tak ležetFoto: Tomáš Rubín
04.
Klubko z těsta nechte opravdu volné, jenom tak se dokonale prosmaží i vnitřek. Při smažení proužky nabydou a utěsní se.

Kouli opatrně položte do kovového sítka a ponořte do rozpáleného oleje. Po chvíli koule zpevní a tvar si udrží a vy můžete sítko vyndat. Zvolna smažte 5 nebo 6 minut, při smažení občas kouli obraťte, aby se osmažila rovnoměrně ze všech stran. Takhle zpracujte i zbylé těstoFoto: Tomáš Rubín
05.
Osmažené koule odložte na chvíli na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk, a ještě za tepla posypejte moučkovým cukrem. A právě ještě teplé chutnají zdaleka nejlépe.
Smažené dezerty k masopustnímu období patří, když ale dáváte přednost zdravější kuchyni, upečte třeba vláčný čokoládový koláč s řepou.