Článek
Postup
01.
Oloupané a na kostky nakrájené brambory zalijte vodou, osolte a dejte vařit na cca 15 minut (aby byly uvařené do poloměkka). Vodu z brambor slijte, ale nevylévejte. Do hrnce s horkými bramborami vraťte asi polovinu vody, vše zasypte moukou a koncem vařečky prošťouchejte.
02.
Hrnec přikryjte pokličkou a postavte ho na mírný plamen. Brambory s moukou nechte asi 15 až 20 minut propařit. Poté brambory rozšťouchejte co nejvíce dohladka, dobře míchejte a těsto roztírejte o stěny kastrolu, aby bylo hladké a nelepilo.
03.
Nyní lžící namočenou v rozpuštěném másle vykrajujte škubánky a nechte je zcela zchladnout.
04.
Pak je dozlatova smažte z obou stran ve vrstvě oleje se lžící másla. Ihned je servírujte s mletým mákem a moučkovým cukrem. Můžete je polít rozpuštěným máslem.
Tip: Takto připravené škubánky je možné servírovat i ve slané úpravě s tvarohem a jarní cibulkou nebo s vypečenou slaninou, troškou zakysané smetany a čerstvou pažitkou.
Co vy a škubánky? Představují pro vás gastrotrauma z dětství, nebo lahůdku?