Článek
Tohle je jeden z receptů, kdy je opravdu složité určit počet porcí. Ze dvou větších kedluben uděláte asi 12 plátků, měly by tedy stačit pro čtyři k večeři. Jenomže když se začne z kuchyně linout vůně smaženého jídla, hotové kousky začnou „záhadně“ mizet. Přidejte proto raději jednu kedlubnu navíc. I když se nesní hned, někdo se jich určitě rád ujme třeba ke svačině.
01.
Kedlubny oloupejte a nakrájejte je na plátky silné asi 1 cm. Dejte je do hrnce s osolenou vodou a přiveďte k varu. Mladé a svěží kousky můžete odstavit téměř ihned, starší a tvrdší kedlubny povařte dvě tři minuty. Odstavte, sceďte a nechte na sítu pořádně okapat.
02.
Na jeden talíř nasypte mouku, na druhý strouhanku a do hlubokého talíře rozklepněte vejce. Osolte je, přidejte mléko a dobře prošlehejte.
03.
Okapané kedlubny obalte v mouce, protáhněte je směsí vajec, a nakonec obalte ve strouhance. Tip: Jak připravit trojobal, aby byly řízky ještě křupavější?
04.
Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej, vrstva oleje by měla být alespoň 1,5 cm vysoká. Stáhněte plamen na střední a postupně osmažte kedlubny po obou stranách dozlatova a dokřupava, budete potřebovat asi 3 minuty na každou stranu.
05.
Osmažené kedlubny nechte okapat na papírovém ubrousku a ihned podávejte. Jako příloha se hodí nové brambory se zelenou petrželkou a dip na způsob tatarské omáčky ze zakysané smetany.
06.
Na dip nakrájejte okurky a bílou část cibulky najemno. Zbylé ingredience prošlehejte, přidejte okurky a cibuli a nechte chvíli v chladu rozležet.
A co třeba řízky z celeru nebo plněné cibule se sýrem a slaninou? Zkuste tři zeleninové večeře, které u vás doma sklidí úspěch