Článek
Postup
01.
V míse utřete povolené máslo s cukrem, přidejte vejce, špetku soli, mléko a dobře promíchejte.
02.
Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a vypracujte těsto. Těsto má být polotuhé, podobné, jako na halušky, aby se dobře nabíralo lžící.
03.
V hlubším kastrolu rozehřejte vyšší vrstvu oleje na střední stupeň. Množství oleje dolaďte podle velikosti kastrolu, kousky těsta v něm musejí plavat.
04.
Velkou lžící nabírejte kousky těsta a nechte je opatrně sklouznout do rozpáleného oleje. Myši zvolna smažte dozlatova, v polovině smažení je obraťte. Teplotu oleje regulujte podle svého sporáku: když budou myši zlátnout příliš rychle, uberte. Zlatohnědou barvu by těsto mělo získat zhruba po čtyřech minutách smažení (dvě minuty z každé strany).
05.
Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru smíchaném s mletou skořicí a ihned podávejte.
Výborně také chutnají smažené tvarohové šišky nebo si uvařte další bezmasou dobrotu v podobě kynutých knedlíků, ale jinak – jako slovenské buchty na páře.