Hlavní obsah
3,3
(57)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Také tak milujete jemně nasládlou chuť mrkve? Dejte jí pro jednou hlavní úlohu a pusťte se třeba do smažených mrkvových placiček. Jejich nasládlou chuť příjemně doplní sýr feta a skvělá svačina nebo příloha k masu je na světě. Vynikající jsou teplé i studené.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 750 g mrkve
  • 2 ks brambor
  • 1 ks cibule
  • 500 g batátů
  • 4 ks vejce
  • 250 g sýru feta
  • 120 g hladké mouky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 díl oleje
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Všechnu zeleninu očistěte a nastrouhejte na středně hrubém struhadle, cibuli nakrájejte nahrubo. Promíchejte s asi půl lžičkou soli, dejte do cedníku a nechte přibližně 30 minut odležet. Pak ze směsi vymačkejte co nejvíc tekutiny. 

02.

V míse prošlehejte vejce, na kousky rozdrobený sýr, mouku, nasekaný koriandr a mletý římský kmín. Vmíchejte mrkvovou směs a zadělejte těsto – je spíš sušší, ale drží aspoň trochu pohromadě. 

03.

Rozehřejte olej na smažení v dostatečné vrstvě („mrkvanátky“ se smaží celé ponořené jako ve fritéze). Když je opravdu rozpálený, klaďte do něj lžící kousky těsta. Doporučujeme udělat na začátku jeden zkušební, a kdyby se příliš rozpadal, je potřeba těsto zahustit trochou mouky. Postupně usmažte všechny mrkvové rarášky a můžete podávat posypané zbytkem koriandru.

Tip

Jako dip je ideální bílý jogurt ochucený mletým koriandrem a římským kmínem, případně i salát.

Související témata:

Načítám