Článek
Skandinávské kuličky mají díky použitému koření nejen vynikající chuť, ale také aroma. Ruku na srdce: Kdy naposledy jste si tuto dobrotu připravili doma? Inspirujte se vyzkoušeným receptem!
Masové kuličky se smetanovou omáčkou
Na 30 kuliček potřebujete:
- 250 g mletého hovězího masa -
- 250 g mletého vepřového masa -
- 1 cibule -
- 2 stroužky česneku -
- 70 g strouhanky -
- 1 vejce -
- 100 ml mléka -
- hrst čerstvých bylinek (petržel, bazalka, libeček) -
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku -
- ½ lžičky mletého nového koření -
- ½ lžičky kardamomu -
- 2 lžíce másla -
- sůl a pepř -
- olej na smažení -
Na omáčku:
- 2 lžíce másla -
- 2 lžíce hladké mouky -
- 400 ml vývaru -
- 150 ml smetany -
- lžíce citronové šťávy -
- sůl a pepř -
- brusinkový džem -
- oblíbené bylinky k podávání -
Postup
01.
Najemno nakrájenou cibuli osmahněte na másle dozlatova. Přidejte pokrájený česnek, nechte zavonět a poté vychladnout. Mleté maso dejte do mísy, osolte, opepřete, přidejte koření, nasekané bylinky, vejce, strouhanku, mléko a vychladlou cibuli s česnekem. Všechny ingredience rukama důkladně promíchejte a vytvarujte 30 kuliček o průměru asi 3,5 cm.
02.
V širší pánvi se silným dnem rozehřejte olej a kuličky smažte ze všech stran asi pět až deset minut dozlatova. Poté je přendejte do mísy a zakryjte, aby zůstaly teplé.
03.
Ve výpeku po kuličkách rozpusťte máslo a po částech přisypejte prosátou mouku. Ke vzniklé jíšce přilijte postupně vývar a smetanu. Přiveďte k varu, poté ztlumte a zredukujte na požadovanou hustotu omáčky. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Na závěr do omáčky vraťte masové kuličky. Posypejte posekanými bylinkami a podávejte s brusinkovým džemem. Jak správně připravit domácí jíšku?
Tip: Masové kuličky se smetanovou omáčkou servírujte s opečenými bramborami nebo bramborovou kaší.
Vyzkoušeli jste už brokolicovo-sýrové kuličky s česnekovým dipem?